SAK kannattaa alkoholin kulutuksen vähentämistä

SAK kannattaa sosiaali- ja terveysministeriön esittämää tavoitetta alentaa alkoholin kokonaiskulutusta Suomessa. SAK:n asiantuntijalääkäri Kari Haring arvioi, että tehokkain tapa vähentää alkoholihaittoja on kokonaiskulutuksen kääntäminen laskuun.
22.08.2013 12:39
SAK
SAK:n asiantuntijalääkäri Kari Haring

– Alkoholisairaudet ja -myrkytykset ovat työikäisten yleisin kuolinsyy. Alkoholi onkin tällä hetkellä vakava terveyden ja hyvinvoinnin uhka Suomessa, Haring muistuttaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön muistion mukaan alkoholin kokonaiskulutus on kasvanut reilussa sukupolvessa miehillä yli kaksinkertaiseksi ja naisilla jopa kuusinkertaiseksi. Alkoholihaitat ovat lisääntyneet samaan tahtiin kokonaiskulutuksen kasvaessa.

Suurimman osan Suomessa kulutetusta alkoholista juovat työikäiset.

– Liiallinen alkoholin käyttö ei ole vain jonkin syrjäytyneen reppanajoukon ongelma. Se on osa monien työelämässä mukana olevien elämää, Haring korostaa.

Muutaman vuoden takaisen tutkimuksen mukaan työikäisistä alkoholin suurkuluttajista 78 prosenttia ja alkoholisteistakin hieman yli 60 prosenttia osallistuu  työelämään. Työterveyslaitos on selvittänyt, että alkoholin käytön perusteella liki 40 prosenttia työssäkäyvistä miehistä ja 14 prosenttia naisista kuuluu riskiryhmään.

Haringin mukaan alkoholi lyhentää työuria useampaakin kautta.

– Ennenaikaisten kuolemien lisäksi alkoholi aiheuttaa työpaikoilla sairauspoissaoloja. Lisäksi merkittävä joukko työikäisiä suomalaisia joutuu vuosittain työkyvyttömyyseläkkeelle alkoholin vuoksi.

Alkoholin käyttö aiheuttaa maamme julkiselle sektorille miljardin euron välittömät kustannukset.

– Sen päälle tulevat välilliset vaikutukset. On arvioitu, että pelkästään menetettyjen elinvuosien kustannukset ovat vähintään miljardin luokkaa nekin, Haring toteaa.

Sosiaali- ja terveysministeriö julkisti eilen arviomuistion alkoholilain kokonaisuudistuksesta. Siinä ehdotetaan, että tavoitteeksi asetettaisiin alkoholin kokonaiskulutuksen alentaminen.

Lisätietoja antaa

Asiantuntijalääkäri Kari Haring, puh. 040 718 2624

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.