Volvo teetättää Puolassa ylitöitä korvauksetta

26.06.2009 11:44
SAK
Uutisia Suomen ulkopuolelta

Volvon bussitehtaalla Wroclawissa Puolassa tehdään ylitöitä ilman minkäänlaista korvausta, puolalainen verkkojulkaisu Pracownik raportoi tiistaina. Tökerön kohtelun taustalla on sopimus, jonka yhtiö taannoin kiristi työpaikkojen menetystä pelänneiltä työntekijöiltä.

Sopimuksessa Volvo sitoutuu olemaan irtisanomatta ketään vastapalveluna sille, että työntekijät suostuivat työtuntien vähentämiseen tilauskannan heiketessä ja korvauksettomiin ylitöihin toimeksiantojen lisääntyessä. Volvo painosti työntekijät sopimukseen pian sen jälkeen, kun yhtiö oli vuonna 2008 siirtänyt bussimalli 8700:n valmistuksen Tampereelta Wroclawiin, puolalaisjulkaisu kertoo.

Vaikka sopimus on hyvin edullinen Volvolle, se ei ole pitänyt kiinni lupauksestaan olla irtisanomatta Wroclawin tehtaan työntekijöitään. Viranomaisten mukaan viime elokuun jälkeen tehtaalta on irtisanottu 191 työntekijää. Vain kaksi heistä on erotettu taloudellisten syiden perusteella, mistä Volvon on maksettava heille irtisanomiskorvaus.

Kaiken lisäksi Volvo suunnittelee yliopisto-opiskelijoiden palkkaamista harjoittelijoiksi, joille työnantajan ei tarvitse maksaa lainkaan palkkaa. Jos he saavat työstään jonkinlaisen korvauksen, se rahoitetaan puolalaiseen tapaan julkisista varoista.

Pracownikin mukaan tehtaan tilauskanta on kansainvälisestä talouslamasta huolimatta hyvä. Korvauksettomia ylitöitä teetetään välillä jopa viikonloppuisin.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.