Ruotsin LO:lta esityksiä työllisyyden hyväksi

05.05.2009 15:45
SAK
LO Sverige

Ruotsissa ammatillinen keskusjärjestö LO julkaisi vappuaattona seitsenkohtaisen ohjelman työllisyyden ylläpitämiseksi talouskriisin aikana. Runsaat 5 miljardia euroa vuosina 2010-2011 maksavan ohjelman toteuttaminen työllistäisi 50 000 henkilöä, järjestö laskee.

LO ehdottaa korjaus- ja uudisrakentamiselle valtion tukea. Verohelpotuksen muodossa toteutettava tuki alentaisi noin kolmanneksella korjaus- ja uudisrakennushankkeiden kustannuksia. Tuki olisi säädettävä tilapäiseksi.

Valtion tulee laajentaa kunta-avustuksiaan noin 1,4 miljardia euroa vuosina 2010 ja 2011, LO esittää. Sillä korvattaisiin kuntien tulojen pienenemistä. Valtion omiin investointeihin LO haluaa lähes 1,9 miljardin euron lisäyksen kaudella 2010-2011.

Uusien autojen kysynnän vilkastuttamiseksi LO ehdottaa 1 360 euron romutuspalkkiota vanhoille, saastuttaville autoille. Se lisäisi Ruotsissa valmistettavien, ympäristöystävällisten autojen kysyntää, LO:ssa päätellään.

Ohjelmassa vaaditaan pysyviä muutoksia työllisyysturvamääräyksiin. LO:n mielestä työttömyyskassamaksut on alennettava noin 10 euroon kuukaudessa ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan enimmäismäärää on nostettava tuntuvasti. Lisäksi tulon korvausprosentin aleneminen on muutettava nykyistä lievemmäksi, kun korvauksen perustana oleva tulo kasvaa.

LO pitää tämänhetkistä maailmanlaajuista finanssi- ja talouskriisiä niin vakavana, että yhteistyötä on tehtävä yli totuttujen osapuolirajojen. LO:n ekonomistit ennustavat, että työttömyysaste nousee viime vuoden 6,2 prosentista tänä vuonna 9,2 prosenttiin ja 12,2 prosenttiin vuonna 2011.

Bruttokansantulon LO:n ekonomistit ennustavat putoavan 4,5 prosenttia tänä vuonna ja nousevan varovaisesti vuonna 2010. Kasvunopeus kiihtyy vuonna 2011 yli 2 prosenttiin, LO:n ekonomistit arvelevat. He varoittavat, että kehitys saattaa osoittautua heidän ennustettaan synkemmäksikin.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.