Kansainvälinen ay-liike varoittaa palkkadeflaatiosta

23.03.2009 09:16
SAK
The Group of Twenty (G-20)

Ay-järjestöt esittävät maanantaina maidensa hallituksille ympäri maailmaa kansainvälisen ay-liikkeen viiden kohdan ohjelman talouskehityksen kääntämiseksi nousuun. Ohjelmassa kehotetaan toimimaan palkkojen alenemiskehitystä eli palkkadeflaatiota vastaan ja muuttamaan vuosikymmeniä jatkunut tuloerojen kasvusuunta tuloerojen kapenemiseksi.

Ohjelmassa todetaan, että epätasainen tulonjako on osaltaan merkittävästi pohjustanut tämänhetkistä taantumaa. Työtä tekevien ihmisten ostovoima ei ole riittänyt ylläpitämään tavaroiden ja palvelujen kysyntää, Ay-liikkeen maailmanjärjestön ITUC:n ja TUAC:n (ay-liikkeen neuvoa-antava komitea OECD:ssä) luomassa ohjelmassa perustellaan.

Työntekijöiden järjestäytyminen ja oikeus kollektiivisiin työehtoneuvotteluihin luovat edellytyksiä kotitalouksien ostovoiman lisääntymiselle. Se puolestaan elvyttää taloutta, ITUC:n tiedotteessa päätellään.

Samaan suuntaan kehitystä vie Kansainvälisen työjärjestön ILOn aseman vahvistaminen maailman hallintamekanismeissa. Niihin on sisällytettävä ILOn piirissä hyväksytyt työelämän kansainväliset perusnormit ja muita voimakkaita sosiaalisia elementtejä.

Ohjelmassa korostetaan, että nyt ei riitä surkeasti epäonnistuneen globaalin finanssijärjestelmän vähäinen paikkailu.

- Tavat, joilla maailmantaloutta pyöritetään, on muutettava perusteellisesti, ITUC:n pääsihteeri Guy Ryder vaatii.

Finanssijärjestelmä on saatava kunnolliseen valvontaan ja suuret vallankäyttäjät, kuten Kansainvälinen valuuttarahasto IMF, Maailmanpankki ja Maailman kauppajärjestö WTO, on uudistettava, ITUC ja TUAC esittävät. Maksukyvyttömään tilaan ajautuneet pankit on kansallistettava finanssivalvonnan uudistustyön kiireisenä ensitoimena.

Ohjelmassa kehotetaan hyödyntämään mittavia elvytyspaketteja niin, että taloudet muuttuvat nykyistä ympäristöystävällisempään suuntaan. Siinä on keskityttävä ratkaisuihin, jotka edistävät ilmaston muutoksen torjuntaa.

ITUC ja TUAC pyrkivät vaikuttamaan uudella viisikohtaisella ohjelmallaan maailman kaikkien maiden hallituksiin mutta aivan erityisesti maailman suurimpiin talousmahteihin, jotka muodostavat G20-ryhmän. Sen huippukokous järjestetään Lontoossa 2. huhtikuuta.

Ay-liike ja kansalaisyhteiskunnan lukuisat muut yhteisöt järjestävät kokouksen edellä 28. maaliskuuta Lontoossa suuren kansainvälisen joukkokokouksen. Sen odotetaan lähettävän maailman hallituksille vetoomuksen, että ne toimisivat yhteistyössä maailmanlaajuisen kriisin ratkaisemiseksi.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.