Tunisian ay-keskusjärjestölle Nobelin rauhanpalkinto

Ammattiliittojen keskusjärjestö UGTT on yksi Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2015 saaneesta neljästä tunisialaisesta järjestöstä.
09.10.2015 16:42
SAK
UGTT:n pääsihteeri Houcine Abbassi

Järjestöt palkittiin niiden ratkaisevasta panoksesta moniarvoisen demokratian rakentamisesta maan viime aikojen rajuissa muutoksissa.

Keskusjärjestö L'Union générale tunisienne du travail UGTT muodostaa yhdessä elinkeinoelämän keskusjärjestön UTICA:n, ihmisoikeusjärjestö LHDT:n sekä Tunisian asianajajajärjestön kanssa nyt palkitun kansallisen vuoropuhelun ryhmän.

– Tämä on kunnia koko ay-liikkeelle: Tunisiassa, arabimaissa ja kansainvälisesti, sanoo UGTT:n varapääsihteeri Samir Cheff norjalaiselle Fri fagbevegelse -lehdelle.

– Rauhanpalkinto osoittaa, että UGTT ei aja vain perinteisiä ay-asioita, vaan sillä on myös kansallinen rooli Tunisiassa.

Ilman eri ryhmien ristiriitoja välittänyttä ay-liikettä väkivalta tai vallankaappaus olisi ollut suuri uhka Tunisiassa. Tunisian ay-liike on arabimaiden parhaiten järjestäytyneimpiä.

Norjan ay-keskusjärjestö LO on toiminut pitkään yhteistyössä UGTT:n kanssa.

– Tämä osoittaa kolmikantayhteistyön vaikutuksen. Olen erittäin iloinen palkinnosta, sanoo LO:n puheenjohtaja Gerd Kristiansen.

UGTT:n Tunisiassa toiminnallaan kansallissankariksi noussut pääsihteeri Houcine Abbassi kehuu yhteistyötä LO:n kanssa.

– Kyse on ay-opista luottamusmiesten ja tasa-arvohankkeiden osalta, mutta erityisesti kollektiivisten neuvottelujen läpiviemisestä parhaalla mahdollisella tavalla sekä norjalaisesta kolmikantajärjestelmästä, Abbassi sanoo.

UGTT oli yksi ennakkosuosikeista 278 palkintoehdokkaan joukossa. Tämä 900 000 jäsenen keskusjärjestö oli listoilla jo viime vuonna neljän tunisialaisen yliopiston ehdotuksesta.

UGTT on ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUC:n jäsen. Suomesta ITUC:n jäsenjärjestöjä ovat SAK, Akava ja STTK.

Rauhanpalkinto on jaettu vuodesta 1901 lähtien 95 kertaa. Nyt saajana on ensimmäistä kertaa ay-järjestö. Vuonna 1983 palkinnon sai puolalainen ay-johtaja Lech Walesa.

Vuonna 1969 palkinnon sai Kansainvälinen työjärjestö ILO työntekijöiden sosiaalisten oikeuksien parantamisesta. Tämä työ ajaa rauhan asiaa vähentäessään sosiaalista epäoikeudenmukaisuutta, palkintoa perusteltiin.

Heikki Jokinen, vapaa toimittaja

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.