TUC: Britannian ero EU:sta vaarantaisi työntekijöiden oikeuksia

Britannian eroaminen Euroopan unionista vaarantaisi monia työntekijöiden oikeuksia, varoittaa brittiläinen ammattiliittojen keskusjärjestö TUC. Se kampanjoi jäsenyyden säilyttämisen puolesta.
10.05.2016 09:50
SAK

Yksi neljästä Britannian työntekijästä sai pidemmän palkallisen loman EU-jäsenyyden myötä, TUC:n huhtikuussa julkistama arvio sanoo. Mikäli maa eroaa Unionista, tämä lomaoikeus on vaarassa, TUC varoittaa.

EU:n työaikadirektiivi määrää vuosiloman vähimmäispituudeksi 20 työpäivää eli neljä viikkoa. TUC laskee, että EU-säädöksen tultua vuonna 1998 voimaan 7,4 miljoonaa ihmistä sai keskimäärin 13 päivää pidemmän vuosiloman.

Se merkitsi keskimäärin 96 miljoonaa lomapäivää enemmän vuodessa. Loman pidennyksistä hyötyi 4,7 miljoonaa naista ja 2,7 miljoonaa miestä.

TUC varoittaa, että EU-säädöksistä huolimatta maan hallitus voi joko säilyttää nykyiset lomien vähimmäispituudet tai leikata niitä. Se taas riippuu hallituksen kokoonpanosta.

– Monet Britannian eroa ajavien huutosakkien johtajista ovat vuosia vähätelleet sellaisia oikeuksia kuten palkallista lomaa ja äitiysajan suojaa turhana pykäläviidakkona. Me siis tiedämme heidän vihamielisyydestään, että uhka työntekijöiden oikeuksille on todellinen, mikäli lähdemme EU:sta, sanoo keskusjärjestön pääsihteeri Frances O’Grady.

Konservatiivihallituksen johtama Britannia oli ainoa EU-maa, joka vastusti työaikadirektiiviä ja sen toimeenpanoa vitkutettiin pitkään.

Asianajaja Michael Ford teki TUC:n tilauksesta selvityksen EU-eron vaikutuksista työelämässä.

Hän arvelee, että erosta seuraisi vuosien kamppailu ja epävarmuus Britannian työelämässä. Siitä kärsisivät sekä työntekijät että -antajat.

– Kaikki työsuhteeseen liittyvät EU-lainsäädännön takaamat sosiaaliset oikeudet olisivat mahdollisesti vaarassa, Ford sanoo.

Näitä sääntelyn purkamista ajavan hallituksen listalle joutuvia oikeuksia olisivat Fordin arvion mukaan todennäköisimmin palkalliset lomat, vuokratyöntekijöiden suoja, työsuojelu sekä eräät työsyrjinnän muodot.

TUC:n oma raportti EU-eron vaikutuksista työelämässä julkaistiin helmikuussa.

Heikki Jokinen, vapaa toimittaja

 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.