Ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastus leikkaa toimeentulosta jopa satoja euroja kuukaudessa

Ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan tulee useita heikennyksiä syyskuun alusta alkaen. Muun muassa ansioturvalle pääsy vaikeutuu ja päivärahaa leikataan jo kahden kuukauden työttömyyden jälkeen.
28.08. 12:00
SAK
Työttömyysturvan leikkaaminen porrastamalla koskee merkittävää osaa työttömistä. Kuva iStock.

Orpon-Purran hallitus on jo leikannut sosiaaliturvaa moneen kertaan ja nyt leikkaukset kohdistuvat erityisesti ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Rajuin leikkaus tulee voimaan syyskuun alussa, kun ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan määrää leikataan sitä porrastamalla. Ansiopäivärahaa leikataan kahteen otteeseen: 20 prosentilla jo noin kahden kuukauden työttömyyden jälkeen ja vielä viidellä prosentilla kahdeksan kuukauden jälkeen.  

Esimerkiksi 2000 euron kuukausituloilla 1306 euron ansiopäiväraha laskee ensin 1045 euroon kuukaudessa ja lopulta 980 euroon. Työttömyyden pitkittyessä leikkaus on siis 326 euroa kuukaudessa.  

Ansiopäivärahan porrastaminen koskee työttömiä, lomautettuja ja soviteltua päivärahaa saavia osa-aikatyötekijöitä. Se koskee myös osaa korotettua ansiopäivärahaa saavista tai työttömyysturvan lisäpäiville siirtyviä.

– Työttömyys kohdistuu pääosin matalapalkkaisilla aloilla työskenteleviin. Heille ansioturvan leikkaukset tarkoittavat toimeentulon merkittävää heikentymistä, sanoo SAK:n sosiaaliasioiden päällikkö Pirjo Väänänen

Pirjo Väänänen. Kuva Jaakko Lukumaa.

Työssäoloehdon euroistaminen rokottaa keikka- ja osa-aikatyötä tekeviä

Ansiopäivärahan saamiseksi vaadittava työskentelyaika eli työssäoloehto pitenee syyskuun alussa puolesta vuodesta vuoteen. Työssäoloehdon pidentäminen vaikeuttaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan piiriin pääsyä. Samassa yhteydessä työssäoloehto euroistetaan, jolloin työssäoloehtoa kertyy nykyisten 18 tunnin työviikkojen ja palkan sijaan vain kuukausipalkan perusteella. Esimerkiksi vähintään 930 euron kuukausipalkalla työssäoloehtoa kertyy kuukausi ja 465–929 euron kuukausipalkalla puolikas kuukausi.  

Euroistaminen ei vaikuta kokoaikatyötä tekevien ansiopäivärahan määrään, mutta se leikkaa ansiopäivärahaa keikka- ja osa-aikatyötä tekeviltä.  

Syyskuun alussa tulee voimaan myös hallituksen päätökset, joilla heikennetään 58-vuotiaiden ja tätä vanhempien pitkäaikaistyöttömien toimeentuloa ja palveluita.  Jatkossa kuntien velvoite löytää ikääntyneille työttömille töitä poistuu.  Palkkatuetusta työstä ei lähtökohtaisesti myöskään enää kerry työssäoloehtoa. Poikkeuksena ovat alentuneesti työkykyiset tai yli 60-vuotiaat pitkäaikaistyöttömät. Näille ryhmille palkkatukitöistä kertyy edelleen työssäoloehtoa nykyisen mukaisesti.  

Pääsääntöisesti muutokset vaikuttavat niihin, jotka jäävät työttömäksi syyskuussa tai sen jälkeen. Heikennykset tulevat voimaan maanantaina 2. syyskuuta, mutta vaikuttavat osin vasta kuukausien kuluttua.  

– Orpon-Purran hallitus on heikentänyt työttömyysturvaa jo aiemmin, mutta nyt voimaan tulevat muutokset heikentävät ansiosidonnaista turvaa rajusti. Porrastus tulee koskemaan valtaosaa työttömistä, sanoo Pirjo Väänänen.  

Viime vuoden lopussa vain neljännes ansiopäivärahan saajista työllistyi kuukauden kuluessa siitä, kun työttömyys alkoi ja alle puolet kolmen kuukauden kuluessa.  

Sosiaaliturvaa heikennetty hallituskaudella monella tavalla

SAK on painottanut, että Orpon-Purran hallitus leikkaa samoilta heikossa taloudellisessa asemassa olevilta ihmisiltä monella eri tavalla. Jo aiemmin hallitus on muun muassa heikentänyt soviteltua työttömyysturvaa poistamalla 300 euron suojaosuuden, nostanut työttömyysturvan omavastuupäivät viidestä seitsemään, ottanut käyttöön lomakorvausten jaksotuksen ja poistanut työttömyysturvan lapsikorotukset. Myös asumistukea on leikattu.

Pirjo Väänänen huomauttaa, että toimeentulon heikentäminen ei poista työllistymisen ongelmia tai tuo yhtään uutta työpaikkaa.  

– Hallitus ajaa ihmiset taloudelliseen ahdinkoon ja siirtää heidät viimesijaiselle toimeentulotuelle.

Tutustu SAK:n kokoamaan listaukseen hallituksen sosiaaliturvaan kohdistuvista leikkauksista, tutustu myös tuoreen työttömyysbarometrimme tuloksiin.

 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.