Ruotsissa LO ja teollisuusliitot eri mieltä palkkavaatimuksista

02.10.2003 20:06
SAK
Ruotsissa LO ja teollisuusliitot eri mieltä palkkavaatimuksista.

Ruotsissa ammatillisen keskusjärjestön LO:n pääekonomisti Dan Andersson esitti keskiviikkona, että alkavalla tes-kierroksella palkankorotusvaatimukset on asetettava 0,7 prosentin molemmin puolin. Hän piti teollisuuden seitsemän ammattiliiton tiistaista arviota 3,5 prosentin korotusvarasta vaarallisena.

"Tuonkaltaiset kiinteät luvut uhkaavat tulla sopimuskamppailun suunnannäyttäjiksi ja kaikki alkavat pitää ilmoitettua lukua pohjana, joka on ylitettävä", Andersson arvosteli. "Emme voi jatkuvasti hankkia muita maita korkeampia palkankorotuksia. Ruotsin talous ei kestä sitä."

Päivää aiemmin ammattiliitto Sif:n puheenjohtaja Mari-Ann Krantz tulkitsi Teollisuuden talousneuvoston tuoretta raporttia niin, että Ruotsin teollisuudessa palkkoja on viime vuosina korotettu samalla tahdilla kuin Euroopan muissa maissa.

Teollisuusliitot jättävät tes-vaatimuksensa työnantajille viimeistään joulukuun lopussa. Teollisuudessa useimmat sopimukset ovat voimassa maaliskuun loppuun asti. Yleisen palkankorotusvaatimuksen lisäksi teollisuuden ay-järjestöjen lähtökohtia uudella neuvottelukierroksella ovat työajan lyhentäminen ja matalapalkkaisten aseman parantaminen.

Metalliliiton puheenjohtaja Göran Johnsson muistutti tiistaina järjestön vuonna 1995 asettamasta tavoitteesta lyhentää työaikaa sata tuntia. Siitä on toteutunut 66 tuntia. Johnsson vakuutti liiton ajavan tavoitteensa läpi loppuun asti. Matalimpien palkkojen tasokorotuksen on osaltaan määrä auttaa miesten ja naisten palkkaeron kaventamisessa.

Se kuuluu myös LO:n ekonomistien keskeisiin tavoitteisiin. "Naisten ammattien palkankorotukset on asetettava etusijalle, koska naiset eivät vieläkään ansaitse kuin runsaat 80 prosenttia miesten tasosta", LO:n pääekonomisti Andersson perusteli.

LO:n ekonomistit ovat huolissaan myös työläisten ja toimihenkilöiden palkkojen erosta. Tällä hetkellä toimihenkilöt ansaitsevat kuukaudessa keskimäärin lähes 7 000 kruunua (noin 770 euroa) enemmän kuin työläiset. "Jos kahdeksan viime vuoden kehityssuunta jatkuu, ero venyy 15 000 kruunuksi vuonna 2020", LO:n ekonomisti Albin Kainelainen varoitti.

Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta toimittanut

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.