Norjan LO neuvottelee työnantajien NHO:n kanssa vuokratyösopimuksesta

18.09.2008 14:17
SAK

Norjassa ammatillinen keskusjärjestö LO ja työnantajien keskusjärjestö NHO aloittavat lokakuun puolivälissä neuvottelut henkilöstöyritysten (vuokratyöfirmojen) listoilla olevien työntekijöiden työehdoista. Neuvottelut ovat tarpeen sen vuoksi, että työriitojen sovittelulautakunta antoi tammikuussa 2008 ratkaisun, jonka mukaan LO:n ja sen jäsenliittojen työehtosopimukset eivät koske vuokratyövoimaa.

Ennen sovittelulautakunnan ratkaisua LO ja sen jäsenliitot lähtivät siitä, että vuokratyöntekijään sovelletaan isäntäyrityksessä vastaavien tehtävien työehdot määrittelevää kollektiivisopimusta. Sovittelulautakunnassa puheenjohtajan ja työnantajien edustajan kanta voitti, ja ay-liikkeen edustajan esitys jäi vähemmistöön.

Lokakuussa alkavissa neuvotteluissa ay-liike puolustaa periaatetta, jonka mukaan vuokratyöntekijällä tulee olla isäntäyrityksessä samat työehdot kuin yrityksen samaa työtä tekevillä vakituisilla työntekijöillä. Lisäksi sopimuksessa on määriteltävä henkilöstöyrityksen listoilla olevan henkilön oikeudet niin päivinä, jolloin yritys ei ole osoittanut hänelle työtä. LO ja sen jäsenliitot tavoittelevat neuvotteluissa sopimusta, joka on samankaltainen kuin Ruotsissa muutaman vuoden voimassa ollut ay-liikkeen ja työnantajien solmima sopimus.

LO:n ja NHO:n neuvottelut eivät edusta kokonaan uutta avausta Norjan työmarkkinoilla. Toukokuussa 2006 NHO hyväksyi LO:n ehdotuksen, jonka mukaan henkilöstöyritys Adeccon rakennustöihin välittämiin työntekijöihin sovelletaan rakennusalan työehtosopimusta. Lisäksi eräillä LO:n jäsenliitoilla on sopimuksia joidenkin pienehköjen henkilöstöyritysten kanssa.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.