EAY:n Visentini: Ay-oikeudet uhattuina Suomessa ja Euroopassa

Vahvat ammattiliitot johtavat parempiin työmarkkinasuhteisiin, parempaan sosiaaliseen vuoropuheluun ja parempiin taloudellisiin tuloksiin, kertoo Euroopan ammatillisesta yhteisjärjestö EAY:stä pääsihteeri Luca Visentini.
06.06.2016 16:24
SAK
Luca Visentini

– Tämän tunnustavat jopa kansainväliset instituutiot kuten IMF ja OECD, joita tunnetusti ei pidetä kovin edistyksellisinä ja sosiaalisesti suuntautuneina, Visentini toteaa.

EAY on käynnistänyt kampanjan puolustaakseen eurooppalaisia ammattiyhdistysoikeuksia: lakko-oikeutta, järjestäytymisoikeutta ja neuvotteluoikeutta. Ne ovat Visentinin mukaan uhattuina niin Suomessa kuin muualla Euroopassakin.

Investointeja ja palkankorotuksia tarvitaan

Visentinin mukaan tarvitaan ennen kaikkea palkankorotuksia.

– Palkkojen leikkaukset ja työehtosopimusjärjestelmän romuttaminen ovat saaneet Euroopan kulutuksen romahtamaan. Heikosti elpyvä talous ei synnytä uusia työpaikkoja. Tästä syystä EAY on päättänyt käynnistää uuden kampanjan teemalla “Eurooppa tarvitsee palkankorotuksia”, Visentini kertoo.

Järjestön hanke Euroopan investointien ja sisäisen kysynnän aktivoimiseksi on jo käynnistynyt. Myös Yhdysvaltain ammattiliittojen kanssa neuvotellaan investointiohjelmasta.

Ay-liike näkee kauas

Pääsihteeri Visentini on huolissaan myös Euroopan yhtenäisyydestä. Hänen mielestään talouden, sosiaalisten päätösten ja pakolaiskriisiä koskevaa politiikkaa on muutettava tai Eurooppa palaa kansallisvaltioiden kokonaisuudeksi.

Visentini perää Eurooppaan vahvaa ammattiyhdistysliikettä, jolla on hänen mukaansa eurooppalaisesta politiikasta suuri vastuu ja kyky tehdä kauaskantoisia päätöksiä.

Hän kiittää suomalaisia palkansaajakeskusjärjestöjä neuvottelukyvystä sekä näkemyksellisyydestä Suomen talouden nostamiseksi.

– Poliitikot ja yritykset katsovat asioita vain lyhyellä tähtäimellä. Kun meillä on esittää toimivia suunnitelmia ja olemme valmiit seisomaan yhteisessä rintamassa, me puolestamme pystymme rakentamaan tulevaisuutta, Visentini toteaa.

Pääsihteeri Luca Visentini Euroopan ammatillisesta yhteisjärjestö EAY:stä puhui maanantaina Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n edustajakokouksen avajaisissa.

Luca Visentinin puhe

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.