Saksassa enää vähemmistö työskentelee vain arkipäivisin ja päivävuorossa

22.12.2006 12:02
SAK

Saksassa kauppojen sallitut aukioloajat ovat pitenemässä merkittävästi. Suurten kauppaketjujen vuosikausia vaatimaa rajoitusten lieventämistä ovat toteuttamassa osavaltioiden parlamentit. Useassa osavaltiossa on jo purettu tai aiotaan lähiaikoina purkaa kaikki rajoitukset lukuun ottamatta sunnuntaiaukioloa.

Kaupan aukioloaikojen vapauttaminen voimistaa koko työelämän pitkäaikaista kehityssuuntaa, talous- ja sosiaalitutkimusta tekevän WSI:n johtaja Hartmut Seifert toteaa. Nyt jo yli puolet palkansaajista tekee yö-, viikonloppu- tai vuorotyötä, hän kiteyttää. Trendi on ulottunut myös luotto- ja vakuutusyhtiöihin. Kolmannes niiden työntekijöistä tekee työtä &#;8221normaalin toimistoajan” ulkopuolella.

Vuosina 1991–2004 lauantaisin työtä tehneiden osuus nousi 33 prosentista 41 prosenttiin. Töissä sunnuntaisin käyneiden osuus lisääntyi 17 prosentista 22 prosenttiin. Yötyöhön osallistuneiden osuus kasvoi 13 prosentista 14 prosenttiin ja vuorotyöläisten 13 prosentista 15 prosenttiin.

Vuosina 1999–2004 täyspäivätyötä tehneiden osuus laski 76 prosentista 71 prosenttiin. Kaupan työpaikoilla vuonna 2004 enää alle puolet työvoimasta työskenteli täyspäiväisissä työsuhteissa, Seifertin yhteenvedosta ilmenee.

WSI:n palkka-asiantuntija Reinhard Bispinck varoittaa, että epämukavien työaikojen lisääntyessä työnantajapuolen pyrkimys epämukavan työajan lisien pienentämiseen voimistuu.

Lue myös

Kaupan aukiolorajoitukset lievenevät Saksassa (uutinen PAMin nettipalvelussa)

Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta on toimittanut Juhani Artto
juhani.artto@kaapeli.fi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.