Irak parantaa työntekijöiden oikeuksia

Irakin parlamentti hyväksyi elokuussa työlain, joka takaa järjestäytymisvapauden yksityisillä aloilla. Laki on askel eteenpäin, vaikka julkisella sektorilla järjestämisvapautta ei edelleenkään sallita.
17.09.2015 10:10
SAK

Uusi työlaki noudattaa useita Kansainvälisen työjärjestö ILO:n yleissopimuksia. Nyt myös oikeus lakkoon on kirjattu lakiin.

Laki suojaa yksityisen ja osuustoiminnallisen alan järjestäytyneitä työntekijöitä työnantajan epäeettisiltä toimilta. Laki sallii myös näiden alojen työehtosopimukset.

Kielletyn lapsityön alaraja nousee 13 vuodesta 16:een. Syrjintä kaikkinaisin etnisin, uskonnollisin ja ikäperustein kielletään.

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC:n raportti luokitteli kesäkuussa Irakin heikoimpien maiden joukkoon, mitä tulee ammattiyhdistysoikeuksien toteutumiseen. Irakissa ei ole ollut takeita lakien toteutumisesta risaisen hallinnon vuoksi.

ITUC:lla ei ole irakilaista jäsenjärjestöä. Maailman ammattiyhdistysliike kuitenkin tuki Irakissa toimivia ammattiliittoja, jotka saivat osallistua lain valmisteluun.

– Ensimmäistä kertaa Irakissa liitot keskustelivat (hallituksen kanssa) työlakien muuttamisesta, sanoo GFITU-keskusjärjestön hallituksen jäsen Adnan AL Safar Yhdysvaltain ammattiyhdistysliikkeen Solidarity Centerille.

Ammattiyhdistyslaki vasta tekeillä

Uudessa laissa on myös pahoja puutteita. Julkisen sektorin työntekijöillä ei ole edelleenkään ammattiyhdistysoikeuksia, ja valtion sekä kuntien työntekijöiden lisäksi heihin luetaan kaikki valtion omistamien yhtiöiden työntekijät: öljy- ja kaasuteollisuus, rautatiet, satamat, julkinen liikenne sekä viestintä.

Kullekin ammattialalle sallitaan entisen diktaattorin Saddam Husseinin ajan perintönä vain yksi liitto ja keskusjärjestöjä hyväksytään vain yksi.

Irakilaisessa ammattiliitossa aiemmin työskennellyt Abdullah Muchin arvelee syyksi lain puutteisiin sen, että maan hallitus jakoi työlainsäädännön kahteen lakiin – työlakiin sekä ammattiyhdistyksiä koskevaan lakiin. Hän kirjoittaa aiheesta brittiläisellä Stronger Unions -sivustolla.

Työlaki on nyt hyväksytty, ammattiyhdistyslaki on vielä valmisteilla.

Heikki Jokinen / Freelancer

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.