Matbiten: Rösti

Julen är en mathögtid och även en högtid då det blir matsvinn. Några tips som du kan ha nytta av i din kamp mot matsvinnet är att inventera kylskåp och skafferi innan du köper mer mat, att använda hela råvaran och att vara kreativ och skapa nya maträtter av rester. Rösti är en utmärkt resträtt som går att variera.
15.12.2015 05:00
LÖNTAGAREN
Rösti med pepparrotssås (16 små röstin). Recept: Ann-Louise Ahrenberg.

3 potatisar
1 morot (eller motsvarande mängd andra rotsaker)
1 lök
150 g skinka i strimlor (eller annat tillrett kött)
50 g riven ost
1 krm svartpeppar
smör till stekning

Skala och riv potatisen och moroten grovt. Skala och hacka löken fint. Skär köttet i små bitar eller strimlor. Riv osten fint. Blanda allt till en massa och smaksätt med peppar. Fördela massan i små portioner och stek på svag värme tills röstin har blivit gyllenbrun. Servera tillsammans med pepparrotssås och kokt brysselkål eller en god sallad.

Pepparrotssås:
2 dl smetana
1 msk riven pepparrot
½ tsk honung
1 nypa salt

Riv pepparroten fint och blanda ihop alla ingredienser. Låt stå i kylskåp i minst 30 minuter.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.