Matbiten: Borsjtj

Dagens ryskinspirerade rödbetssoppa fyller alla kriterier på en mustig, smaklig och dryg soppa. Ingredienserna är lättillgängliga och kan varieras. Vitkålen, rödbetan och smetanaklicken är ändå oumbärliga. Tänk att så billig mat kan vara så god!
27.10.2015 05:00
LÖNTAGAREN
Borsjtj (6 portioner). Recept: Elisabeth Eriksson.

500 g rödbeta
200 g morot
2 små gula lökar
3 vitlöksklyftor
500 g vitkål
3 msk rybsolja
3 msk tomatpuré
2 msk rödvinsvinäger
ca 1,3 liter vatten
1–2 buljongtärningar (vegetarisk)
5 svartpepparkorn
2 lagerblad
3 inlagda rödbetor + spad
smetana till servering


Skala rotsakerna och löken. Strimla kålen. Skiva löken och vitlöken. Strimla rotsakerna. Hetta upp oljan i en stor kastrull. Fräs kål, lök, och rotsaker en stund, tillsätt vätska så att det nätt och jämnt täcker. Låt badda i 10 minuter och tillsätt kryddor, vinäger, buljong och tomatpuré. Justera vätskemängden. Låt sakta koka under lock i 45 minuter. Tillsätt strimlad inlagd rödbeta och eventuellt spad. Kontrollera smaken och servera med en klick smetana och en god limpa.

Önskar du en köttigare variant är det fritt fram att slänga ner bacon, knackkorv eller rester från steken.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.