Matbiten: Kålgryta

Den här tiden på året finns det rikligt av det mesta man kan tänkas skörda. Täppor och torg är fyllda av naturliga vitaminer och antioxidanter i dess smakligaste form. Nu gäller det att ladda upp med grönsaker, bär och frukt i matlagningen.
10.09.2013 05:00
LÖNTAGAREN
Kålgryta. Recept: Elisabeth Eriksson.

1 liten vitkål
300 g malet kött
1 lök
1 klyfta vitlök
3 msk sirap
1 krm svartpeppar
1 tsk salt
örter (persilja, oregano, mejram)

Strimla vitkålen tunt, hacka löken fint. Bryn köttet och löken. Smaksätt. Hetta upp en traktörspanna eller en gjutjärnsgryta och fräs kålen i en skvätt olja, utan att den tar färg. Kålen krymper en aning och blir ”genomskinlig”. Späd på med lite vatten och tillsätt det brynta köttet och löken. Låt badda på svag värme i ca 15 minuter. Tillsätt sirapen och kontrollera vätskan. Fortsätt att badda under lock i ca 1 timme. Smaka av och avrunda med en rejäl näve persilja eller andra smakliga kryddörter. Servera med rårörda lingon.

TIPS! Det går bra att göra en större sats av den här grytan. Ypperlig som lunchbox och ännu smakligare dagen efter. Genom att variera med strimlade rotsaker, svamp, kycklingstrimlor, paprika eller tomat får du nya smakupplevelser de bekanta råvarorna till trots. Kål tål förresten att kryddas!

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.