Matbiten: Lökpaj med tre sorters lök
Pajdeg:
3 dl speltsikt eller grahamsmjöl
100 g smör eller margarin
1 dl kvark
Fyllning:
150 g rökt fisk
½ dl finklippt dill
2 gula lökar
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
2 dl gräddmjölk (1 dl grädde + 1 dl mjölk)
2 ägg
½ tsk salt
torkad timjan
1 krm vitpeppar
1 msk kapris
Värm ugnen till 200 grader. Finfördela matfettet i mjölet och tillsätt därefter kvarken. Enklast i matberedare. Tryck ut degen i en pajform. Ställ kallt under tiden du förbereder fyllningen.
Rensa fisken om du använder hela rökta fiskar. Skala den gula löken och skär i tunna skivor. Tvätta och strimla hela purjolöken. Pressa vitlöken. Stek allt mjukt i olja utan att det tar färg. Täck pajbottnen med rökt fisk, dill, kapris och lök. Blanda ägg och gräddmjölk. Salta och krydda. Häll äggstanningen över fyllningen.
Grädda i 200 graders ugn i 30–35 minuter. Servera pajen varm.