Matbiten: Len potatissoppa med fänkål

14.02.2012 09:00
LÖNTAGAREN
Len potatissoppa med fänkål. Recept: Elisabeth Eriksson.

800 g mjölig potatis (Rosamunda, Van Gogh)
1 fänkål (ca 250 g)
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 buljongtärning
2 msk rybsolja
ca 7 dl vatten
1–2 dl grädde

Örtsås:

1 kruka persilja
½ dl nötter (pistage, valnöt eller cashew)
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
salt

Skala potatis, lök och vitlök. Skär i mindre bitar. Skiva fänkålen tunt. Hetta upp en skvätt matolja i vid kastrull. Fräs potatis, lök och vitlök en stund utan att de tar färg. Tillsätt fänkålen. Häll över vatten så att det nätt och jämnt täcker grönsakerna. Tillsätt buljongtärning. Låt koka tills allt är mjukt, ca ½ timme.

Gör under tiden örtsåsen genom att mixa alla ingredienser med stavmixer. Smaka av med en nypa salt.

Mixa soppan med stavmixer, tillsätt grädden och smaka av. Servera med en klick örtsås.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.