Matbiten: Tomatsoppa

De nya finländska kostrekommendationerna uppmuntrar oss att öka på grönsaks-, bär- och fruktkonsumtionen och samtidigt dra ner på kött- och saltkonsumtionen. Det här kommer att uppmärksammas här i Matbiten hela året.
18.02.2014 05:00
LÖNTAGAREN
Tomatsoppa. Recept: Elisabeth Eriksson.

2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
3 msk rybsolja
2 kg tomatkross
1 liter vatten
2 krm svartpeppar
½ tsk salt
1 tsk socker
1 msk torkade örter

Skala och finhacka löken, värm upp en stor kastrull, tillsätt oljan och fräs löken utan att den tar färg i cirka 10 minuter. Tillsätt tomatkrosset och skölj ur förpackningarna med vatten, 1–1½ liter som du häller i soppan. Låt puttra utan lock i en halvtimme. Smaksätt och låt puttra i ytterligare 20 minuter. Puréa soppan och kontrollera smaken. Servera med frön, nötter, kokta kikärter, några stänk olivolja eller grynost.

Dagens soppa ger en stor sats och den räcker till många personer, så passa på att bjuda in vänner eller ta med soppan i termos till skidspåret. Årets grönsak är förresten tomat, och så här års är tomat på burk ett vettigt alternativ i matlagningen.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.