Matbiten: Spenatpaj

Sommaren är här och nu växer våra inhemska grönsaker så det står härligt till. Att odla själv är för mången en kär hobby och bland urbana småbarnsfamiljer ett sätt att återfå kontakten till naturen. Balkongodling, takodling, odlingssäckar är dagens sätt att följa med naturens under.
12.06.2012 05:00
LÖNTAGAREN
Spenatpaj. Recept: Elisabeth Eriksson.

Botten:

150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
1 nypa salt

Knåda ihop till en deg. Bred ut pajdegen i en pajform och ställ formen kallt i ca 1 timme. Nagga med gaffel.

Fyllning:

2- 3 liter spenat
1 msk rypsolja eller smör
2 färsklökar
2 vitlöksklyftor
3 ägg
2 dl grädde
1 dl finriven god ost
1 tsk salt
1 krm riven muskotnöt
1 krm krossad svartpeppar

Förväll spenaten, låt svalna, hacka den fint. Ansa och skiva löken, använd hela löken! Fräs löken lätt i fettet, utan att det tar färg.  Vispa ihop ägg och grädde, smaksätt. Blanda ner den avrunna spenaten. Ta fram pajskalet och bred ut löken. Slå över fyllningen och riv till slut över lite god ost. Grädda i 200 grader ca 30 minuter. Servera med säsongens grönsaker.

Tips: har du fiskrester går det bra att gömma i pajen. Också fetaost och oliver blir god fyllning i pajen. Är du en vän av getost? Testa den då i spenatpajen.

Pajen smakar mer följande dag och lämpar sig utmärkt till lunchlådan.

Spenaten kan med fördel bytas ut mot nässlor, kirskål eller annat ätbart grönt. 

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.