Matbiten: Marinerade julböcklingar

De flesta av oss äter fisk i någon form i juletid. Ofta blir det gravad fisk, lutfisk, sill- eller strömmingsinläggningar. Olika rökta fiskar håller sig bättre än färsk fisk, så pröva som ett alternativ på fiskbordet att bjuda på böckling.
07.12.2011 06:00
LÖNTAGAREN
Marinerade julböcklingar (4 portioner). Recept: Solveig Backström.

600 g böckling
1 gul lök
gräslök
1–2 tomater eller kokt rödbeta

Sås:

½ dl vitvinsvinäger eller citron
1 dl rypsolja
1 vitlöksklyfta
svartpeppar, event lite salt


Dra skinnet av böcklingarna och ta loss filéerna så hela som möjligt. Lägg filéerna på ett serveringsfat. Skala löken och skär den i papperstunna skivor.

Skär tomaterna eller de kokta rödbetorna i små tärningar. Lägg lök och tomat på böcklingen. Använder du rödbeta så lägg tärningarna försiktigt på sidan eftersom de färgar av sig på hela anrättningen.

Blanda ingredienserna till såsen och häll över fisken. Smaken blir mognare och bättre om fisken får stå och dra några timmar i kylskåp, men den kan också serveras genast.

Då du serverar marinerade böcklingar i juletid kan du med fördel byta ut tomaterna mot kokt hackad rödbeta. Det gör rätten en mera julaktig. Använd gärna en vitvinsvinäger med låg syraprocent (5,5 %) då blir rätten inte för skarp i smaken.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.