Matbiten: Lamm-rotsaksgryta

Dagens gryta passar utmärkt så här i mörka hösttider. Rätten kan med fördel lagas i lergryta. Inhemskt lammkött är gott och samtidigt ett ekologiskt vettigt val. Närmat då den är som bäst.
28.10.2014 05:00
LÖNTAGAREN
Lamm-rotsaksgryta (5–6 portioner). Recept: Elisabeth Eriksson.

ca 200 g rotselleri
3 morötter
2 palsternackor
2–3 små rödlökar
3 vitlöksklyftor
1 kg lammnacke eller annan smaklig del
2 msk olja
2 dl vatten
5 svartpepparkorn
1 tsk salt
2 rosmarinkvistar

Skala rotsakerna och löken. Skär i lämpliga bitar. Putsa köttet och skär i mindre bitar. Bryn i olja en stund och tillsätt sedan vattnet. Låt köttet puttra i cirka fem minuter. Slå över i ugnsform. Tillsätt kryddor och salt.

Lägg locket på och sätt formen i ugnen. Kontrollera vätskan under tillredningen. Tillred i 200 graders ugnsvärme i ca en och en halv till två timmar, beroende på köttets mörhet. Servera med kokt spelt.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.