ITUC: Maailmalla niukasti merkkejä ay-oikeuksien vahvistumisesta

Ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC julkaisi keskiviikkona vuosittaisen selvityksensä ay-oikeuksien loukkauksista ympäri maailmaa. Tällä kertaa laajassa teoksessa käsitellään ay-oikeuksien tilaa 143 maassa vuoden 2011 aikana. Teksti on synkkää luettavaa, sillä ay-oikeuksia poljetaan karkeasti useimmissa maailman maissa. Se kuuluu myös monen EU-maan arkeen.
06.06.2012 08:00
JUHANI ARTTO
Kolumbiassa murhattiin viime vuonna 29 ihmistä ay-toiminnan vuoksi.

Viime vuonnakin kymmenet ihmiset menettivät henkensä ay-liikkeeseen kohdistetun vainon seurauksena. Yksin Kolumbiassa murhattiin 29, Guatemalassa 10 ja Filippiineillä 5 ay-järjestöjen jäsentä ay-toiminnan vuoksi.

ITUC rekisteröi yhteensä 79 murhaa, mikä oli hieman vähemmän kuin vuonna 2010. Arabikevään tapahtumissa poliisien ja sotilaiden väkivalta aiheutti satojen työtätekevien ihmisten kuoleman keskellä kamppailua ihmisoikeuksien, demokratian ja vapaamman yhteiskunnan puolesta.

Hätkähdyttävää vuodesta toiseen on ollut se, että ay-aktiivien murhaajat ovat harvoin joutuneet oikeuteen ja saaneet tuomion julmista teoistaan.

Kotiapulaisille oikeuksia

Mustaksi kirjaksi usein kutsuttu vuosijulkaisu sisältää myös mainintoja ay-oikeuksien tilan myönteisestä kehityksestä. Niihin kuuluu kotiapulaisten järjestäytymis- ja muita oikeuksia koskevan sopimuksen synty Kansainvälisessä työjärjestössä ILOssa. Nyt ITUC kampanjoi sen puolesta, että vuoden loppuun mennessä vähintään 12 maata ratifioisi sopimuksen, jotta se saataisiin nopeasti voimaan.

ITUCin raportissa todetaan, että kotiapulaisten asema työelämässä on heikompi kuin juuri minkään muun ammattiryhmän. Miljoonat köyhistä maista peräisin olevat kotiapulaiset työskentelevät Saudi-Arabiassa ja muualla Lähi-idässä altistuen väkivallalle ja sorrolle. ITUC arvioi kotiapulaisten määräksi 100 miljoonaa.

Viime vuonna kansannousut avasivat ay-oikeuksien kehitykselle uusia mahdollisuuksia Egyptissä ja Tunisiassa. Järjestäytyneillä palkansaajilla oli keskeinen rooli molempien maiden kansalaisten liikehdinnässä, joka johti harvainvaltaisten hallitsijoiden syrjäyttämiseen.

Myös sotilaiden kymmeniä vuosia hallitsemassa Burmassa tapahtui myönteistä kehitystä. Lainsäädäntöä alettiin muuttaa niin, että ammatillinen järjestäytyminen tulee lailliseksi, ja osa poliittisista vangeista vapautettiin.

Julkisaloilla rajoituksia

Pohjoismaista selvityksessä käsitellään ainoastaan Ruotsia. Vuonna 2010 säädetty laki rajoittaa Ruotsin ammattiliittojen oikeutta vaikuttaa työtaistelulla ulkomaisten yritysten Ruotsiin lähettämien työntekijöiden työehtoihin.

Saksassa julkisalojen työntekijöillä on oikeus neuvotella kollektiivisesti työehdoistaan, mutta lainsäädäntö kieltää heiltä lakko-oikeuden. Kymmenissä maissa julkisen sektorin henkilöstöltä puuttuu myös järjestäytymisoikeus. Botswanassa hallitus antoi potkut 2 800 valtion työntekijälle sen vuoksi, että he osallistuivat julkisalojen laajaan ja pitkään lakkoon.

USA:ssa hankalaa

Yhdysvalloissa järjestäytymisoikeuden toteutumista vaikeuttaa vakavasti yksityisen sektorin työnantajien tyly suhtautuminen ay-liikkeeseen. On pikemmin sääntö kuin poikkeus, että työnantajat kamppailevat aktiivisesti järjestäytymistä ja kollektiivisia työehtoneuvotteluja vastaan. Järjestäytyneitä uhkaa usein työpaikan menetys.

Kanadan konservatiivinen hallitus on toiminut avoimesti palkansaajien järjestäytymis- ja neuvotteluoikeuksien heikentämiseksi.

EU:n jäsenyyttä tavoitteleva Turkki ei kunnioita työntekijöiden järjestäytymis- ja neuvotteluoikeuksia. Niitä ovat rikkoneet niin viranomaiset, yritykset kuin oikeuselimetkin. EU-maista Unkarissa ja Romaniassa vallanpitäjät pyrkivät muutoksiin, jotka huonontavat palkansaajien mahdollisuuksia puolustaa oikeuksiaan.

Eurooppaa ravisteleva talouskriisi on luonut pohjaa työnantajien hyökkäykselle ay-oikeuksia vastaan.

Yli 200 miljoonaa työtöntä

Selvityksessä muistutetaan, että massatyöttömyys on sumentanut ympäri maailmaa palkansaajien tulevaisuuden näköaloja. ILOn mukaan työttömien määrä nousi viime vuonna yli 200 miljoonaan.

Maailmanlaajuisesti työtätekevien suuri enemmistö toimii talouden epävirallisella sektorilla. Kymmenien maiden ay-liikkeille se on osoittautunut lähes ylivoimaiseksi esteeksi ay-järjestöjen koettaessa laajentaa jäsenkuntaansa.

Annual survey of violations of trade union rights. ITUC 6.6.2012

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.