Yritykset sitoutuvat ay-liikkeen ajamaan sopimukseen Bangladeshissä

Vaatealan ruotsalainen jättiyhtiö H&M ilmoitti maanantaina, että se allekirjoittaa Bangladeshin ompelimoiden turvallisuutta koskevan sopimuksen. H&M on Bangladeshin vaatetehtaiden suurin toimeksiantaja. Moni muukin vaateketju on allekirjoittanut sopimuksen.
14.05.2013 15:09
SAK
H&M-vaateketjun näyteikkuna Washingtonissa elokuussa 2006

Sitoutumisesta sopimukseen ilmoittivat maanantaina myös Zara-ketjun espanjalainen omistaja Inditex ja hollantilainen vähittäiskauppaketju C&A sekä brittien halpatavaraketjut Primark ja Tesco. Aiemmin sopimuksen hyväksyivät Calvin Kleinin yhdysvaltalainen emoyhtiö PVH ja saksalainen vähittäiskauppaketju Tchibo.

Suomessa Palvelulojen ammattiliitto PAM on vaatinut maamme yrityksiä osallistumaan Bangladeshin tehtaiden turvallisuussopimukseen. Sopimuksen allekirjoitti Suomessa ensimmäisenä Stockmann.

Sopimus on juridisesti sitova, kansainväliset ay-federaatiot teollisuuden IndustriALL ja palvelualojen UNI korostavat. Ne ovat toimineet aloitteentekijöinä ja moottoreina sopimuksen aikaansaamiseksi. Sopimuksessa on mukana myös bangladeshiläisten vaatetyöläisten ammattiliittoja.

IndustriALLin pääsihteeri Jyrki Raina totesi maanantaina, että H&M, Inditex, C&A, Primark ja Tesco avaavat nyt tietä, jota pitkin muidenkin monikansallisten merkkituoteyhtiöiden on kuljettava. Bangladeshin vaateteollisuus koostuu noin 3 600 yrityksestä. Monen ulkomaisen toimeksiantajayrityksen on vielä yhdyttävä sopimukseen, jotta sitä sovellettaisiin valtaosaan Bangladeshin vaatetehtaita.

IndustriALLin mukaan sopimuksessa on määritelty osapuolten vastuut niin, että kunnolla toimeenpantuna sopimus vaikuttaa tehokkaasti. Työpaikkojen turvallisuuden tarkastavat yrityksistä riippumattomat tahot, ja tarkastusraportit ovat julkisia. Sopimuksessa yritykset sitoutuvat osallistumaan tuotantotilojen tarpeellisten korjausten rahoittamiseen niin, että tuotantotilat saadaan paloturvallisiksi ja rakennukset kestäviksi.

Yritysten päätökset allekirjoittaa ay-liikkeen vaatima palo- ja turvallisuussopimus ovat syntyneet voimakkaan ulkoisen paineen tuloksena. Se on kasvanut maailmalla päivä päivältä 24. huhtikuuta sattuneen tehdasrakennuksen romahduksen jälkeen. Viranomaisten vahvistama kuolonuhrien lukumäärä on noussut pelastus- ja raivaustöiden etenemisen myötä. Tuoreimman tiedon mukaan onnettomuudessa menehtyi 1 127 henkilöä. Pääosa heistä työskenteli ompelijoina kahdeksankerroksisen rakennuksen ylemmissä kerroksissa.

Juhani Artto

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.