Vinkkejä jouluapulaisille: Tarkista työsopimus ja vaadi vähimmäistyöaikaa

Jouluapulaisen on hyvä tehdä kirjallinen työsopimus, vaikka työsuhde kestäisi vain muutamia viikkoja.
04.12.2013 15:41
SAK
Katarina Murto

Kirjallisesta työsopimuksesta on ongelmatilanteissa helppo tarkistaa, mitä työsuhteen ehdoista on sovittu, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön työehtoasiantuntija Katarina Murto sanoo.

Ennen työsopimuksen allekirjoittamista se kannattaa tarkistaa huolellisesti. Työsopimuksesta pitäisi käydä ilmi muun muassa mahdollisen koeajan pituus, palkan suuruus ja työsuhteessa noudatettava työehtosopimus.

– Työsopimuksen työaikaehto on tärkeä. En suosittele allekirjoittamaan sellaista sopimusta, jossa viikoittaiset työtunnit vaihtelevat nollasta johonkin tiettyyn tuntimäärään. Se saattaa merkitä sitä, että joinakin viikkoina töitä ja ansiotuloja ei ole lainkaan, Katarina Murto huomauttaa.

Tarkista lisät palkkalaskelmasta

Myös palkkalaskelma on tarkistettava huolellisesti. Laskelmasta käy ilmi, onko esimerkiksi viikonloppu- ja ylitöistä maksettu kaikki työsopimuksessa sovitut tai työehtosopimusksen mukaan maksettavat lisät.

– Ylitöihin tarvitaan aina työntekijän suostumus, niihin ei siis ole pakko suostua, Murto muistuttaa.

Muista lomakorvaus ja työtodistus työsuhteen päättyessä

Lyhyissä työsuhteissa ei yleensä ole mahdollista pitää lomaa työsuhteen aikana. Työsuhteen päättyessä työntekijälle on kuitenkin maksettava lomakorvaus. Alle vuoden kestävissä työsuhteissa lomakorvauksen suuruus on lain mukaan yhdeksän prosenttia maksetusta palkasta. Alan työehtosopimuksessa on voitu sopia suuremmastakin lomakorvauksesta.

Työsuhteen päättyessä työntekijällä on oikeus pyynnöstä saada kirjallinen työtodistus työsuhteen kestosta ja työtehtävien laadusta. Työntekijän pyynnöstä siihen voidaan kirjata myös työsuhteen päättymisen syy ja arviot työtaidoista ja käytöksestä.

– Koulutuspaikkaa tai uutta työpaikkaa hakiessa aikaisemmalla työkokemuksella voi olla suuri merkitys, siksi työtodistus kannattaa aina pyytää, Katarina Murto kehottaa.

Kysy neuvoa

Työsopimukseen tai työsuhteeseen liittyvät ongelmat ja epäselvyydet pitäisi ensin yrittää hoitaa työnantajan kanssa. Apua voi pyytää työpaikan luottamusmieheltä, työsuojeluvaltuutetulta tai pitempään työskennelleeltä työkaverilta.

– Jos ongelmat eivät selviä työpaikan sisällä, kannattaa olla yhteydessä oman alan ammattiliittoon tai työsuojeluviranomaisiin, Murto neuvoo.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.