ITUC vaatii Egyptin asevoimia olemaan sekaantumatta politiikkaan

Vuosi yksipuolista ja harvainvaltaista vallankäyttöä sekä asevoimien toteuttama presidentti Mursin syrjäyttäminen merkitsevät demokratialle huomattavaa taka-askelta. Näin sanoo Ay-liikkeen maailmanjärjestön ITUCin pääsihteeri Sharan Burrow.
11.07.2013 14:09
SAK
Jono äänestyspaikalle Egyptin vaaleissa 2011.

Hänen mielestään Egyptille on nyt kuitenkin avautunut toinen mahdollisuus rakentaa demokratiaa, joka kunnioittaa naisten ja miesten oikeuksia ja takaa sosiaalisen oikeudenmukaisuuden.

Burrow arvioi, että joukkotyöttömyys, taloudellinen epävarmuus, laillisten oikeuksien kieltäminen palkansaajilta sekä naisten syrjintä johtivat kasvavaan tyytymättömyyteen.

Itsenäisten ay-järjestöjen asema pysyi oikeudellisesti turvattomana niin presidentti Mursin hallintokaudella kuin sitä edeltäneellä armeijan hallitsemalla kaudellakin. Tammikuussa 2011 alkaneen vallankumouksen jälkeen nimitetty työministeri Ahmed al-Borai laati kansainväliset normit täyttävän ehdotuksen uudeksi työlainsäädännöksi, mutta asevoimien ylin neuvosto ei sallinut luonnoksen vahvistamista laiksi.

Presidentti Mursin hallinto vesitti lakiluonnosta niin, että se ei enää taannut työntekijöille vapaata järjestäytymisoikeutta. Lisäksi uusi lakiluonnos sisälsi merkittäviä rajoituksia lakko-oikeuteen. Näiden muutosten seurauksena Kansainvälinen työjärjestö ILO palautti Egyptin kesäkuussa 2013 niin sanotulle mustalle listalleen, jolta se oli otettu pois al-Borain työministerikaudella annettujen lupausten perusteella.

Juhani Artto

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.