Työnantajat tunnustivat oikeuden työtaisteluun

Ammattiliittojen maailmanjärjestöt ja työnantajien edustajat pääsivät sopuun oikeudesta työtaisteluun Kansainvälisessä työjärjestö ILO:ssa. Kiistaa on käyty jo pari vuotta.
02.03.2015 09:55
SAK
Työntekijäryhmän kokous ILOn työkonferenssissa viime vuonnna.

Lakko-oikeus on tunnustettu kansainvälisissä sopimuksissa aina vuodesta 1927. Vuonna 2012 YK:n alaisen ILO:n kokouksessa syntyi kuitenkin yllättäen kiista aiheesta.

Kolmikantaisesti toimiva komitea joutui keskeyttämään työnsä työnantajien marssiessa ulos. He ilmoittivat, etteivät keskustele maaraporteista, jotka liittyvät lakko-oikeuteen. Siihen ei ILO heidän mukaansa voi ottaa kantaa, koska ILO:n järjestäytymisvapautta koskeva sopimus ei kata lakko-oikeutta.

Työntekijäpuoli oli eri mieltä. Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC toi viimeksi julki kantansa helmikuussa mielenilmauksilla. Niitä järjestettiin toistasataa yli 60 maassa.

Helmikuun lopussa pidetyssä järjestäytymisvapautta käsitelleessä ILO-kokouksessa osapuolten välille saatiin sopu toimista, jolla lukkiutunut tilanne saataneen aukaistuksi.

Aiemmin hajanaisesti esiintynyt hallitusten ryhmä kirjasi nyt työtaistelu-oikeuden liittyvän järjestäytymisvapauteen, joka on ILO:n työssä perusoikeus. Ryhmä lisäsi, että ilman lakko-oikeuden suojelua järjestäytymisvapaus ei voi täysin toteutua.

- Onnistuimme nyt neuvotelemaan ratkaisun, joka suojelee työntekijöiden perusoikeutta lakkoon ja sallii ILO:n jatkaa täysipainoisesti sen valvomista, kuinka hallitukset noudattavat kansainvälisiä työelämän velvoitteitaan, sanoo ITUC:n pääsihteeri Sharan Burrow.

Teollisuuden ammattiliittojen maailmanjärjestö IndustriALL:n pääsihteeri Jyrki Raina pitää työnantajien tunnustusta lakko-oikeudelle myönteisenä askeleena eteenpäin.

- Taistelu ei kuitenkaan ole ohitse. Meidän on oltava valppaina ja varmistettava, että työnantajat eivät ota uudelleen lakko-oikeutta panttivangikseen.

Heikki Jokinen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.