Ammattiosastoja perustetaan Nicaraguassa vaatebrändien tuella

Rosa Méndezin työpaikalla, nicaragualaisella tekstiilitehtaalla, ammattiosaston toiminta varmistui vasta, kun vaatemerkin edustaja puuttui asiaan. Oikeus järjestäytyä ja perustaa ammattiyhdistyksiä taataan laissa, mutta potkujen pelossa moni työntekijä jättää oikeutensa käyttämättä.
14.05.2013 09:47 karhu admin
Rosa Méndez uhmasi työnantajaa ja liittyi ammattiliittoon.

Kun työnantaja sai tietää ammattiosaston perustamisesta nicaragualaisessa Masayan kaupungissa toimivalla vaatetehtaalla, oli se koitua monen työntekijän kohtaloksi.

– Osastoa perustaneita työntekijöitä painostettiin luopumaan suunnitelmistaan. Potkuilla uhkailu on tehokas keino ay-toiminnan lopettamiseksi, toteaa Rosa Méndez.

Roger BarrantesEsimerkki on yksi monista samankaltaisista tapauksista ja kertoo Nicaraguan ammattiliittojen asemasta paljon. Mustalle listalle joutuminen voi tarkoittaa töiden loppua, toteaa järjestösihteeri Roger Barrantes keskusliitto CST-JBE:stä.

Barrantesin mukaan lista ammattiyhdistyksen jäsenistä tulee antaa työministeriölle, mutta usein se päätyy myös työnantajan käsiin.

– Lista kiertää yritykseltä toiselle. Kun kerran on saanut potkut ay-toiminnan vuoksi, vaikeutuu töiden saanti myös muualta, Barrantes sanoo.

Ammattiosasto aloitti salassa

Rosa Méndezin työpaikalla tekstiilialan työntekijöitä edustava ammattiliitto Fesitex päätti puuttua asiaan, kun tehtaalta kantautui huhuja raskaana olevien työntekijöiden potkuista.

Fesitexin järjestösihteeri Pedro Ortega päivysti tehtaan porteilla viikkojen ajan ja jutteli työntekijöiden kanssa. Kesti kaksi kuukautta, ennen kuin hän sai vakuutettua tarpeeksi ihmisiä ammattiosaston perustamiseksi.

Aluksi kaikki tapahtui salassa ja Sitraistmoksi nimetty osasto piti kokouksiaan Ortegan kotona. Mahdollisia vasikoita pelättiin.

Lopulta tieto ammattiosastosta tuli julki. Lupa osaston perustamiseksi saatiin työnantajalta vasta, kun paikalle kutsuttiin vaatemerkkien edustaja. Ortegan mukaan samaa keinoa käytetään Nicaraguassa yhä useammin.

– Viime vuoden maaliskuussa eräs yritys antoi potkut työntekijöilleen, jotka yrittivät järjestäytyä ammattiosastoksi. Silloinkin otimme yhteyttä suoraan brändeihin. Alle kahdessa vuorokaudessa irtisanotut olivat jälleen töissä.

Jäsenmäärät kasvavat

Muutokset ammattiliittojen asemassa tapahtuvat hitaasti, mutta ne ovat konkreettisia. Nykyisen hallituksen aikana ammattiliittojen määrä on noussut Nicaraguassa kahdesta kolmeenkymmeneen, kertoo Fesitexin Pedro Ortega tyytyväisenä.

Myös työntekijöiden asenne liittoja kohtaan on muuttunut ja jäsenmäärät kasvavat jatkuvasti.

Sitraistmonkin jäsenmäärä on kasvanut alun muutamasta kymmenestä nopeasti. Kahdeksan toimintavuoden jälkeen jäseniä on jo 1 200 tehtaan 4 800 työntekijästä. Enää työnantaja ei voi sivuuttaa ammattiosastoa päätöksenteossa.

– Eräässä haastattelussa työnantajan edustaja sanoi olevansa ylpeä ammattiosastosta ja sen saavutuksista, nykyään ammattiosaston sihteerinä toimiva Rosa Méndez hymähtää.

Kiira Koskela

 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.