Työnantajien tiukat säästövaatimukset jumittavat lentoliikenteen neuvotteluja

Neuvottelut lentoliikenteen työehtosopimuksista ovat edenneet nihkeästi. Neuvottelujen vauhdittamiseksi SLSY ja IAU ovat ilmoittaneet työtaistelutoimista, jotka koskevat matkustamohenkilökuntaa, maa- ja ateriapalveluja sekä teknisiä palveluja.
04.11.2013 14:24
SAK
Helsinki-Vantaan lentoasema

Sekä Suomen lentoemäntien ja stuerttien yhdistyksen SLSY:n että Ilmailualan unionin IAU:n työehtosopimukset päättyivät lokakuun lopussa, minkä vuoksi alojen työrauhavelvoite ei ole voimassa. Alun perin liitot tavoittelivat työllisyys- ja kasvusopimuksen mukaisia ratkaisuja, mutta neuvotteluissa ei päästy tulokseen työnantajapuolen tiukkojen säästövaatimusten ja työehtojen heikennysesitysten vuoksi.

– Finnairin vaatimus olisi käytännössä tarkoittanut sitä, että sopimuksen tuomaa 20 euron kuukausittaista palkankorotusta vastaan jokainen matkustamotyöntekijä olisi sitoutunut 22 prosentin suuruiseen palkanleikkaukseen, SLSY:n puheenjohtaja Thelma Åkers kertoo.

SLSY ja IAU ja jatkavat neuvotteluja työnantajapuolen kanssa huomenna tiistaina 5. marraskuuta. Neuvottelut käydään valtakunnansovittelija Esa Longan johdolla.

Jos työehtoneuvotteluissa ei päästä tulokseen, aloittavat SLSY ja IAU ensimmäisen vuorokauden mittaisen työnseisauksen perjantaina 15. marraskuuta kello 15. Jo nyt on voimassa SLSY:n matkustamohenkilökuntaa koskeva ylityökielto.

Myös postialan neuvottelut hankalia

Lentoliikenteen lisäksi työehtoneuvotteluja käydään parhaillaan myös postialalla. SLSY:n ja IAU:n tapaan Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n pääsopimusalat jäivät työllisyys- ja kasvusopimuksen ulkopuolelle.

PAU:n viestinvälitys- ja logistiikka-alan sekä informaatiologistiikka-alan työehtosopimukset päättyivät lokakuun lopussa. Sopimusneuvottelut työnantajapuolen kanssa eivät ole johtaneet tulokseen, minkä vuoksi PAU on julistanut aloille yli- ja lisätyökiellon.

Lisätietoja työnseisauksista ja ylityökielloista

Ilmailualan unioni IAU
Suomen lentoemäntien ja stuerttien yhdistys SLSY
Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.