Nollatuntilaisten asemaa parannettava syksyn neuvottelukierroksella
SAK tavoittelee syksyn työehtosopimuskierroksella parannuksia nollatuntisopimuslaisten asemaan. Liittojensa solmimiin sopimuksiin SAK haluaa rajauksia silpputyön määrään ja maininnan työajan vakiintumisesta.
– Heinäkuussa julkaistun nollatuntityöryhmän esityksen keinoilla nollatuntilaisten asema ei parane riittävästi. Tavoittelemme nyt aseman parantamista työehtosopimuksiin kirjattujen lisäysten kautta, johtaja Annika Rönni-Sällinen totesi SAK:n työmarkkinaseminaarissa tiistaina.
Nollatuntilaisten asemaa parantaa Suomen suurimman palkansaajajärjestön mielestä esimerkiksi työehtosopimuksiin kirjattavat rajoitukset osa-aikatyöntekijöiden määrälle suhteessa vakituisiin kokoaikaisiin työntekijöihin.
– Silpputyötä vähentää työehtosopimuksessa oleva prosenttimäärä siitä, kuinka moni työpaikan työntekijöistä voi olla osa-aikainen, vuokratyöntekijä tai tarvittaessa töihin kutsuttava, Rönni-Sällinen lisää.
Myös työajan vakiintumisen kautta tarkasteltavat työtuntimäärät voisivat olla yksi ratkaisu nollatuntilaisten aseman parantamiseksi.
Vakiintunut tuntimäärä on kirjattava SAK:n mielestä työsopimuksen ehdoksi, jos työntekijä tekee säännöllisesti työsopimustunteja enemmän töitä.
– Osa-aikatyön minimiviikkotyöaika tulisi kirjata aina kaikkiin työehtosopimuksiin. Työsopimuksissa on sovittava aina vähimmäistyöajasta, joka ei voi olla nolla, johtaja Annika Rönni-Sällinen painottaa.
Työtuntien vakiintumisen seuraamisesta SAK tekisi työnantajien velvollisuuden.
– Alojen välillä on suuriakin eroja, ja siksi sopiva tarkastelujakso voisi olla puoli vuotta tai vuosi, riippuen alasta.
Nollatuntilaisten aseman parantamisen lisäksi SAK tavoittelee syksyn neuvottelukierroksella työehtosopimuksiin lisää keinoja helpottaa työn ja perheen yhteensovittamista, turvata oppimisen edellytykset ja edistää tasa-arvoista neuvotteluasemaa paikallisesti sopiessa.
Toimittajille suunnatussa SAK:n työmarkkinaseminaarissa aiheena oli myös hallituksen budjettiriihi, työttömyysturvan kehittäminen sekä muut ajankohtaiset asiat työmarkkinoilla.
Johtaja Annika Rönni-Sällinen – SAK:n tavoitteet neuvottelukierrokselle
Puheenjohtaja Jarkko Eloranta – Ajankohtaiset asiat työmarkkinoilla
Pääekonomisti Ilkka Kaukoranta – SAK:n terveiset budjettiriiheen: Mistä kasvua ja työllisyyttä?