KKO: Työnantaja ei voi perustaa ammattiliittoa

SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto pitää merkittävänä voittona palkansaajille korkeimman oikeuden päätöstä, joka kiistää työnantajien perustaman mainosjakajien ammattiliiton.
22.03.2016 15:28
SAK
SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto.

– Tässä tapauksessa päätös vahvisti erityisesti matalapalkkaisten sekä haavoittuvassa asemassa olevien työntekijöiden asemaa. Mainosten jakajina työskentelee yleensä alle 18-vuotiaita työntekijöitä sekä maahanmuuttajia.

– Korkeimman oikeuden päätös osoittaa, että mainosjakajien työsuhteissa tulee jatkossa noudattaa viestinvälitys- ja logistiikka-alan yleissitovaa työehtosopimusta. Työnantajien keskenään tekemässä sopimuksessa tuntipalkat ovat jääneet alhaisimmillaan noin 2–3 euroon, Lehto jatkaa.  

Korkein oikeus päätti perjantaina, ettei se myönnä valituslupaa työnantajapuolelle kiistassa, ja vahvisti näin Helsingin hovioikeuden päätöksen.

Hovioikeus päätti viime kesänä, ettei työnantajien perustamaa Suomen Mainosjakajien Etujärjestö SME ry:tä voida pitää valtakunnallisena työntekijöiden yhdistyksenä, joka edustaa työntekijöitä ja solmii työehtosopimuksia. Yhdistyksellä ei ole luottamusmiehiä tai muita työntekijöiden edunvalvojia.

– Korkeimman oikeuden ja hovioikeuden päätökset ovat kansainvälisen työjärjestön ILOn sopimusten mukainen, sillä sopimukset kieltävät työnantajien perustamat ammattiliitot. Keltaisten liittojen perustaminen on ollut Suomessa harvinaista, Lehto huomauttaa.

Jakelualan yrittäjät perustivat SME ry:n ja sen kanssa neuvottelevan työnantajayhdistyksen vuonna 2009.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.