Saksa työllistää epätyypillisillä ja matalapalkkaisilla työpaikoilla

11.01.2012 11:20
SAK

Saksassa työttömien määrä laski viime vuoden lopulla alle 2,8 miljoonaan henkilöön. Määrä oli pienin kahteen vuosikymmeneen. Työttömyysaste putosi 6,4 prosenttiin marraskuussa 2011.

Ay-liikkeessä lukujen aiheuttamaa iloa himmensivät tiedot, jotka osoittavat työllisyyden paranemisen perustuvan paljolti epätyypillisten ja matalapalkkaisten työpaikkojen lisääntymiseen. Sadat tuhannet uudet työpaikat olivat osa-aikaisia ja niissä maksettavat palkat pieniä. Lisäksi viidennes viime vuoden uusista palkkauksista oli vuokratyötä.

Huonosti palkitsevat työpaikat eivät takaa niukkaan toimeentuloon riittäviä tuloja. Viime vuonna lähes 1,5 miljoonaa täyspäivätyötä tekevää oli oikeutettu valtion toimeentulotukeen ja lähes 2 miljoonaa työntekijää työskenteli samanaikaisesti kahdessa työpaikassa.

Työttömyysetuuksien ehtoja tiukennettu

Saksan työttömyysturvajärjestelmä uudistettiin aiemmin 2000-luvulla niin, että ansiosidonnaista työttömyysturvaa maksetaan ainoastaan 12 kuukautta. Sen jälkeen maksettava työttömyyspäiväraha on alle 400 euroa kuukaudessa, minkä lisäksi työtön voi saada tukea asumiskuluihinsa. Tätä oikeutta rajoittavat kuitenkin aviopuolison tulot ja työttömän omat säästöt.

Työttömyysetuuksien ehtojen tiukentaminen on nopeuttanut työllistymistä, mutta sen varjopuolena on ollut epätyypillisten ja matalapalkkaisten työpaikkojen korostuminen, saksalaiset asiantuntijat toteavat.

Matalapalkkaisten ja lyhyiden työsuhteiden lisääntyminen aiheuttaa toimeentulo-ongelmia myös eläkeikäisille. Viime vuonna 650 000 henkilöä teki osa-aikatyötä vielä 65-vuotiaana tai sitä vanhempana. Eläkeikäraja oli Saksassa viime vuoden loppuun asti 65 vuotta.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.