Säästöt toteutettava oikeudenmukaisesti
Valtiontalouden tasapainottaminen ja kestävyysvajeen kurominen umpeen olisi tehtävä mahdollisimman oikeudenmukaisella ja reilulla tavalla, sanoo Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Seija Ilmakunnas. Tehtävää vaikeuttaa se, että kuntataloudesta, valtion taloudesta ja sosiaaliturvarahastoista, kuten eläkkeistä, neuvottelevat ja päättävät eri tahot.
– Kansalaisten näkökulmasta julkinen talous on kuitenkin kokonaisuus ja jonkun pitää kantaa kokonaisuudesta poliittinen vastuu.
Ilmakunnas puhui tänään SAK:n talouspolitiikkaseminaarissa.
Ilmakunnas on erityisen huolissaan kuntataloudesta, joka on ollut miinuksella koko 2000-luvun. Hän kysyikin, onko tähän asti ollut riittävästi painetta uudistuksiin. Olisi myös pohdittava, mikä on sopiva kuntien autonomian aste.
Palkansaajien tutkimuslaitoksen arvion mukaan valtiontalouden sopeutustarve on noin 2 miljardia euroa. Ilmakunnas korosti, että käytännössä sopeutustarve voi jäädä tätä pienemmäksi, joten kiristyksiä ei kannata toteuttaa kertarysäyksellä.
– Se, millaisia keinoja talouden tasapainottamiseen valitaan, määrittää hyvinvointivaltion kehityksen suunnan, Ilmakunnas muistutti.
Talouskasvua ei saa tyrehdyttää
Seminaarin avannut SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly korosti, että valtion on pyrittävä omilla toimillaan vaimentamaan suhdannevaihtelujen vaikutusta tavallisten suomalaisten elämään. Suhdanteita ei pidä voimistaa menoleikkauksilla ja verojen kiristämisellä silloin, kun kansantalouden kysyntää olisi syytä pitää yllä.
– Nykyisessä leikkauskeskustelussa minua huolestuttaa, että suhdannetilanne unohdetaan tahallaan lähes kokonaan.
Lyly huomautti, että työmarkkinajärjestöt ovat jo kantaneet oman kortensa kekoon. SAK:n arvion mukaan viime syksynä solmitun raamisopimuksen kustannusvaikutus on tänä vuonna kilpailukykyä ylläpitävä ja ensi vuonna kilpailukykyä parantava.
Työn tarjonnan lisääminen etusijalle
Seminaarissa alustanut Ruotsin Konjunkturinstitutetin johtaja Juhana Vartiainen painotti, että kestävyysvajeen hallinta edellyttää riittävää työn tarjontaa, mikä pitkällä aikavälillä lisää myös työllisyyttä. Tarjontaa lisää muun muassa työurien pidentyminen ja siitä huolehtiminen, että työn tekeminen on yksilölle aina kannattavin vaihtoehto. Vartiainen siirtyy huhtikuussa Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen johtajaksi.