Ruotsin LO toivoo syksyn valtiopäivävaaleilta muutosta

Ruotsin palkansaajakeskusjärjestö LO satsaa vahvasti vaalityöhön. Kevään europarlamenttivaalien lisäksi maassa järjestetään syyskuussa valtiopäivävaalit.
04.02.2014 16:13
SAK
Puheenjohtajat Karl-Petter Thorwaldsson ja Lauri Lyly Helsingissä

LO:n puheenjohtaja Karl-Petter Thorwaldsson toivoo valtiopäivävaalien tuovan helpotusta LO:n jäsenistön tilanteeseen. Hän kritisoi Ruotsissa tällä hetkellä valtaa pitävää oikeistohallitusta huonosta talous- ja työllisyystilanteesta.

 Ruotsissa on tällä hetkellä paljon työttömiä ja moni LO:lainen jäsen on köyhtynyt nykyisen hallituksen aikana.

Thorwaldssonin mukaan Ruotsi tarvitsee uuden täystyöllisyyteen tähtäävän poliittisen ohjelman. Reilut parikymmentä vuotta sitten maassa vallitsi käytännössä täystyöllisyys, mutta globalisaation myötä työpaikkoja on menetetty kehittyville maille.

 Olemme LO:ssa parhaillaan valmistelemassa selvitystä globalisaatiosta ja täystyöllisyydestä. Selvitys on määrä hyväksyä LO:n edustajakokouksessa vuonna 2016.

Thorwaldsson varoittaa vapaakauppasopimuksen investointisuojasta

Ruotsin LO:n ja Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön johto tapasivat tänään tiistaina vuotuisessa yhteiskokouksessaan Helsingissä. Tapaamisen aikana keskusteltiin muun muassa valmisteilla olevasta Yhdysvaltain ja Euroopan unionin välisestä vapaakauppasopimuksesta.

Sekä SAK että LO tukevat uusia työpaikkoja luovaa avointa kauppapolitiikkaa. Se ei kuitenkaan saa heikentää työntekijöiden asemaa eikä valtioiden mahdollisuuksia suojella kansalaisiaan.

 LO:ta huolestuttaa erityisesti vapaakauppasopimukseen sisältyvä investointisuoja, jonka tarkoituksena on turvata yritysten investoinnit valtioiden toimien varalta. Se ei saa johtaa samanlaiseen tilanteeseen kuin Australiassa, jossa amerikkalainen tupakkayhtiö vaatii Australian valtiolta korvauksia tupakointia rajoittavien uusien säädösten vuoksi, puheenjohtaja Karl-Petter Thorwaldsson varoittaa.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.