Nuorten oppisopimusten on perustuttava työsuhteeseen

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n kehittämisjohtaja Markku Liljeström arvostelee Suomen Yrittäjien markkinoimaa nuorten koulutussopimusmallia. Yrittäjien malli ei perustu työsuhteeseen, minkä vuoksi nuoret jäisivät täysin vaille sopimusturvaa.
09.07.2013 10:05
SAK

Liljeströmin mukaan nuorten oppisopimukset on jatkossakin solmittava työsuhdeperustaisina, mikä takaa nuorelle perusturvan ja sopimussuojan.

– Koulutussopimusmallin myötä Suomen Yrittäjät jättäisivät nuoret ilman palkkaa ja maksaisivat heille sen sijaan erillistä "korvausta", jonka suuruudesta tai maksutavasta ei ole mitään takeita. Lisäksi sopimuksen irtisanomiseen ei tarvittaisi perusteita. Käytännössä koulutussopimus olisi nuorelle nollasopimus, jossa työnantajavastuu on ulkoistettu nuorelle itselleen ja oppilaitokselle.

Markku Liljeström epäilee, ettei yrittäjillä ole oikeaa ja realistista kuvaa nuorten oppisopimuskoulutuksen nykyisistä mahdollisuuksista. Niitä on viime aikoina parannettu monin tavoin. Samalla on helpotettu oppisopimuksen solmimista.

Tuettu oppisopimuskoulutus antaa nuorille uusia mahdollisuuksia

SAK ja muut työmarkkinajärjestöt tekivät syksyllä 2012 esityksen nuorten tuetusta oppisopimuskoulutuksesta. Esityksen mukaan oppisopimus aloitetaan ohjatulla ennakkojaksolla, jossa nuorella on mahdollisuus tutustua sopiviin vaihtoehtoihin ennen varsinaisen oppisopimuksen solmimista.

– Tuettu oppisopimuskoulutus sopii erityisesti sellaisille nuorille, jotka eivät vielä ole varmoja itselleen sopivasta alasta. Se antaa myös työnantajalle paremmat mahdollisuudet tutustua nuoreen ja arvioida hänen kiinnostustaan ja soveltuvuuttaan alalle, Markku Liljeström toteaa.

Kevään kehysriihessä hallitus päätti tuetun oppisopimuskoulutuksen käyttöönotosta. Oppilaitokset saavat valtionavustusta ennakkojaksoja varten ja työnantajille on luvassa korotettu koulutuskorvaus varsinaisen oppisopimusvaiheen tukemiseksi. Koulutuskorvauksen suuruus on ensimmäisenä vuotena 800 euroa kuukaudessa. Lisäksi työnantaja voi saada palkkatukea 700 euroa kuukaudessa.

Lisätietoja
SAK:n kehittämisjohtaja Markku Liljeström, puhelin 0400 472 775

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.