Norjan LO:n puheenjohtajaksi valittiin Gerd Kristiansen

Jäsenmäärä suurempi kuin koskaan, työvoiman maahanmuutto ennätyssuurta ja työttömyysaste Euroopan alhaisin. Norjan ammatillisen keskusjärjestön LO:n vastavalittu puheenjohtaja Gerd Kristiansen saa johdettavakseen myötätuulessa olevan järjestön. Uhkana on kuitenkin laskeva järjestäytymisaste.
06.05.2013 20:37
SAK
Gerd Kristiansen

Aiemmin LO:n varapuheenjohtajana toiminut Gerd Kristiansen valittiin maanantaina järjestön uudeksi puheenjohtajaksi. Hänen edeltäjänsä Roar Flåthen johti LO:ta neljän vuoden ajan. Kristiansen edustaa Norjan LO:n suurinta jäsenliittoa Fagforbundetia, jonka jäseniä ovat pääasiassa julkisen sektorin työntekijät.

– Meidän on koko ajan seurattava, mitä elinkeinoelämässä tapahtuu. Emme tiedä, milloin talous kriisiytyy ja työttömyys lähtee kasvuun, joten koneiston on oltava valmiina, Gerd Kristiansen sanoo.

Kristiansenin nostaa yhdeksi puheenjohtajakautensa tärkeimmäksi kysymykseksi myös kamppailun sosiaalista polkumyyntiä vastaan.

Puheenjohtajavaalissa oli vastakkain LO:n kaksi istuvaa varapuheenjohtajaa, Gerd Kristiansen ja Tor-Arne Solbakken. Kristiansenin valinta oli yksimielinen, ja Solbakken sai jatkaa varapuheenjohtajana. Toiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Hans Christian Gabrielsen.

Ennätysmäärä jäseniä – matalahko järjestäytymisaste

LO:n 22 jäsenliitolla on tällä hetkellä enemmän jäseniä kuin koskaan ennen, yli 895 000. Jäsenmäärä kasvoi yli 30 000:lla edellisen nelivuotiskauden aikana. Kasvu johtui työpaikkojen lisääntymisestä ja ennätyssuuresta työvoiman maahanmuutosta.

Toisaalta järjestäytymisaste on jatkanut laskuaan. Aste lähestyy jo kriittistä 50 prosentin rajaa ja on Pohjoismaiden alin.

2,6 prosentin työttömyysaste on Euroopan matalin.

Sitä vastoin nuorista yhä suurempi osa kuuluu ammattiliittoon. Neljässä vuodessa 25–29-vuotiaiden järjestäytymisaste on noussut 45 prosentista 51 prosenttiin. Järjestäytymisaste tässä ikäryhmässä on jo yhtä korkea kuin väestössä keskimäärin.

– Se osoittaa, että myös nuorilla on tarve liittoyhteyteen, sanoo Gerd Kristiansen.

16–24-vuotiaista 27 prosenttia kuuluu ammattiliittoon, ja tämäkin määrä on kasvanut hieman viimeisen neljän vuoden aikana.

EU herätti keskustelua

Norjassa on nykyään lähes täystyöllisyys – 2,6 prosentin työttömyysaste on Euroopan matalin. Työllisyyden veturina on öljy- ja kaasuteollisuus. Sen sijaan muu vientiteollisuus kärsii vahvasta Norjan kruunusta ja EU:n kriisistä.

– Usein sanotaan, että Norjan menestys johtuu pelkästään öljystä, mutta en todellakaan usko niin. Merkittävä tekijä on hyvin toimiva kolmikantayhteistyö. Maassamme on hallitus, joka toimii meidän kanssamme, ei meitä vastaan. Siinä suhteessa asemamme on parempi kuin monen muun maan ay-liikkeellä, Gerd Kristiansen sanoo.

Nimenomaan Norjan suhde EU:hun herätti keskustelua kokouksessa. Euroopan talousalueen ETAn jäsenenä Norjalla on pääsy unionin sisämarkkinoille, mutta samalla maa on sidottu noudattamaan EU:n kauppa- ja kilpailusääntöjä. Norjassa monet kokevat EU:n kehityksen menevän kohti sosiaalista polkumyyntiä ja ammattiyhdistysoikeuksien heikkenemistä. Siksi useat kokousedustajat vaativat, että ETA-sopimus neuvotellaan uudelleen ja ainakin työelämäkysymykset jätetään sopimuksen ulkopuolelle.

Samalla moni edustaja huomautti, että Euroopan unioni on Norjan tärkein vientimarkkina ja peräänkuulutti siksi tiivimpää pohjoismaista yhteistyötä EU-kysymyksissä.

Jonny Smeds

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.