Kolumbialainen ay-aktiivi on optimistinen

Ligia Inés Alzate Ariaksen moni kollega on tapettu tai kadonnut. Kolumbialainen ay-aktiivi uskoo kuitenkin parempaan tulevaisuuteen. Ay-liikkeen asema on parantunut ja yhä useampi uskaltaa liittyä ammattiliittoon.
25.05.2014 20:00
SAK
Ligia Inés Alzate Arias

Kolumbia on ay-aktiiveille yksi maailman vaarallisimmista maista johtuen pitkään kestäneestä sisällissodasta. Ligia Inés Alzate Arias sanoo, että tilanne on parantunut viime vuosina radikaalisti. Siitä huolimatta tänä vuonna jo viisi ay-aktiivia on murhattu.

– Se on vähemmän kuin ennen, mutta tietenkin yksikin tapettu on liikaa.

Alzate Ariaksen mukaan tilanne on pahin maan syrjäisissä osissa, joissa on paljon öljy- ja kaasuteollisuutta. Banaaniviljelysten työntekijöiden tilanne on sen sijaan parantunut.

Ligia Inés Alzate Arias on mukana ammatillisen keskusjärjestön CUTI:n hallinnossa. Hän vastaa järjestön nuoriso- ja tasa-arvotyöstä.

Entinen opettaja sanoo, että kaikki työntekijät eivät uskalla liittyä ammattiliittojen jäseniksi, vaikka pelot ovat pikku hiljaa hälventyneet. Se, että ihmisiä pelottaa, ei ole ihme. Keskenään taistelevilla sissiryhmillä on ollut tapana lähettää surunvalitteluadressi etukäteen valitsemalleen uhrille. Myös ay-aktiivien perheenjäsenet ovat saaneet tällaisia adresseja.

Alzate Ariaksen omakin ay-ura käynnistyi dramaattisesti. Hän eteeni liittonsa hallintoon, kun edeltäjä murhattiin.

– Pitkään pidimme todella matalaa profiilia, sillä liian moni kollegamme oli kuollut.

Nuoret tuovat muutoksen

SAK on tukenut Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskuksen SASKin kautta CUTI:n nuorisotyötä. Tämä työ alkaa Alzate Ariaksen mukaan nyt kantaa hedelmää.

– Olemme saaneet liittojen toimintaan mukaan aiempaa enemmän nuoria. He ajattelevat eri tavalla ja tuovat mukanaan muutoksen.

Ligia Inés Alzate Arias osallistui ay-liikkeen maailmanjärjestön ITUC:n konferenssiin CUTI:n edustajana.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.