Kiireapulaisenkin kannattaa tehdä kirjallinen työsopimus

Joulun kiireapulaisiksi palkatut nuoret työntekijät on perehdytettävä hyvin työtehtäviinsä ja työpaikan sääntöihin. Lyhyessäkin työsuhteessa on noudatettava työlainsäädäntöä ja sovellettava työehtosopimuksen määräyksiä.
15.12.2014 10:34
SAK
Kauppa työllistää tänäkin vuonna nuoria kiireapulaisiksi.

Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että työsopimus on aina syytä tehdä kirjallisesti, vaikka suullinenkin sopimus on pätevä. 15-vuotias ja sitä vanhempi työntekijä voi tehdä työsopimuksen itse. Alle 15-vuotiaan työsopimuksen allekirjoittaa huoltaja tai nuori huoltajan suostumuksella.

Työsopimuksesta on käytävä ilmi

  • palkan määrä
  • työaika
  • työtehtävät
  • työsuhteen kesto
  • määräaikaisuuden peruste
  • sovellettava työehtosopimus

Palkanmaksun yhteydessä työnantajan on annettava palkkalaskelma, josta työntekijä voi tarkistaa, että palkka mahdollisine lisineen on maksettu oikein. Erilliset korvaukset tai lisät, kuten sunnuntai- tai ylityölisä on aina eriteltävä palkkalaskelmassa.

Määräaikaisessa kausityössä ei ole irtisanomisaikaa. Työtodistus kannattaa pyytää aina, sillä sen avulla voi myöhemmin osoittaa aiemman työkokemuksensa.

Luottamusmies auttaa pulmatilanteissa

Mahdolliset ongelmat selvitetään aina ensisijaisesti työpaikalla. Jos työpaikalla on luottamusmies tai työsuojeluvaltuutettu, häneltä voi pyytää apua. Myös aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueet auttavat pulmissa.

Hyödyllisiä linkkejä:

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.