EU: Nuorisotakuu toimii hyvin toteutettuna
Nuorisotakuujärjestelmä on osoittanut merkittäväksi välineeksi madaltaa nuorisotyöttömyyslukuja Euroopassa. Suomi oli mukana tutkimuksessa, jossa analysoitiin EU:n nuorisotyöllisyyspolitiikan toimeenpanoa kuudessa unionin jäsenmaassa.
Työmarkkinaosapuolten ja kansalaisyhteiskunnan osallistuminen nuorten työllistämispolitiikkaan on havaittu tehokkaaksi keinoksi helpottaa nuorisotyöttömyyttä. Kun eri sidosryhmät ovat mukana prosessissa, edistää se uudistusten hyväksymistä kansalaisten keskuudessa.
Euroopan talous- ja sosiaalikomitean ETSK:n toteuttamassa tutkimuksessa analysoitiin EU:n nuorisotyöllisyyspolitiikan toimeenpanoa Kreikassa, Kroatiassa, Italiassa, Itävallassa, Slovakiassa ja Suomessa. Tutkimus tehtiin yhteistyössä kansallisten työntekijä-, työnantaja- ja nuorisojärjestöjen kanssa ja tarkoitus oli löytää toimivia keinoja nuorisotyöttömyyden torjumiseksi Euroopassa.
Tutkimus on ajankohtainen myös Suomessa, jossa nuorisotyöttömyysluvut eivät näytä madaltuneen viime vuodesta. Eilen julkistettujen työ- ja elinkeinoministeriön työttömyys- ja lomautuslukujen mukaan Suomessa oli nuoria alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita kesäkuussa yhteensä 50 200. Se on 5 300 enemmän kuin edellisenä vuonna samaan aikaan.
ETSK:n tutkimuksesta selviää, että kuudessa EU-maassa nuorisotakuujärjestelmä toimi hyvin toteutettuna ja sitä voidaan pitää merkittävä välineenä rakenneuudistusten eteenpäin viemisessä. Kansallisten koulutusjärjestelmien olisi kuitenkin vastattava paremmin työmarkkinoiden tarpeita ja tarjottava nuorille työelämän kannalta tärkeitä taitoja.
Nuorten työllisyystilanne vaihtelee myös suuresti eri jäsenmaiden välillä. Oikeus räätälöidä ongelmaan parhaiten sopiva lähestymistapa maittain onkin tärkeää. Tutkimuksessa haluttiin kuitenkin korostaa myös niitä yhteisiä ratkaisuja, joita kaikissa EU-maissa voitaisiin soveltaa nuorisotyöttömyyden korjaamiseksi.
Lisätietoja nuorisotakuusta Suomessa löydät nuorisotakuu.fi-sivuilta, facebookista ja aiheen twitter-tililtä.