Hallitus romuttamassa nuorten koulutustakuuta

SAK pelkää hallituksen ammatillisen koulutuksen säästöjen heikentävän juuri peruskoulunsa päättäneiden nuorten mahdollisuutta päästä opiskelemaan. Tällä hetkellä 20–29-vuotiaista nuorista 110 000 on vailla peruskoulun jälkeistä tutkintoa.
05.02.2016 08:56
SAK
Saana Siekkinen

Hallitus on ohjelmassaan todennut, että jo ensi vuodesta lähtien ammatillisessa koulutuksessa on sitouduttava 190 miljoonan euron säästöihin. Leikkauksia se perustelee koulutuksen uudistamisella. Ammatillisen koulutuksen reformin muutokset lainsäädännössä ja rahoitusjärjestelmässä tulevat voimaan kuitenkin vasta vuoden 2018 alussa.

– Jos säästöjä lähdettäisiin tekemään vain vähentämällä opiskelijapaikkoja, ammatillisesta koulutuksesta katoaisi ensi vuonna jopa 18 000 aloituspaikkaa. Opetuksesta säästämällä leikattaisiin kustakin opiskelijasta maksettavaa rahoitusta vuodessa yli 1 200 euroa. Todennäköisesti koulutuksen järjestäjät hakevat säästöjä useilla eri keinoilla, SAK:n työelämäasioiden johtaja Saana Siekkinen arvioi.

Siekkinen epäilee, että säästöt uhkaavat romuttaa nuorten koulutustakuun.

– Pahimmassa tapauksessa ammatillisen koulutuksen aloituspaikkoja ei riitä peruskoulunsa päättäville nuorille, sillä leikkauksen mittakaava on valtava.

SAK:ssa arvioidaan, että säästöt ammatillisessa koulutuksessa johtavat todennäköisesti myös siihen, että oppilaitokset lakkauttavat koulutuslinjoja, joihin nuoret eivät hakeudu, vaikka alan työllisyysnäkymät ovat hyvät.

– Tämä olisi suora karhunpalvelus muun muassa kone- ja metallialalle. Yrityksissä on tarvetta ammattitaitoiselle työvoimalle, vaikka nuoria koulutus ei ole houkuttanut riittävästi, Siekkinen painottaa.

Pahimmassa tapauksessa ammatillisen koulutuksen aloituspaikkoja ei riitä peruskoulunsa päättäville nuorille.

Suomen suurin palkansaajakeskusjärjestö kehottaakin opetusministeri Sanni Grahn-Laasosta varmistamaan, että leikkaukset eivät vaaranna nuorten koulutustakuuta. SAK:n Siekkinen muistuttaa hallitusta myös sitoutumisesta takuuseen.

– Koulutustakuun tavoitteena on, että vuosikymmenen loppuun mennessä 90 prosentilla 20–24-vuotiaista on peruskoulun jälkeinen tutkinto.

Koulutustakuussa juuri peruskoulunsa päättäneet ja sen jälkeen ilman tutkintoa jääneet nuoret ovat etusijalla ammatillisen peruskoulutuksen yhteishaussa.

Työelämäasioiden johtaja Saana Siekkinen puhui perjantaina SAK:n ammatillisen koulutuksen leikkauksia käsittelevässä seminaarissa Oulussa.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.