Työaikapankit tuovat joustoa

Työaikapankit ovat joustavan työajan järjestely, joita SAK-laiset käyttävät vielä suhteellisen vähän. Viimeisen SAK:n työolobarometrin mukaan työaikapankin kaltaisia järjestelmiä on käytössä noin 16 prosentilla työntekijöistä.
18.09.2012 07:05 karhu admin
Itallan työöntekijät voivat automaattisesti säästää yötyölisät joustovapaajärjestelmään.

Valtiotieteen ylioppilas Lassi Vainion tekemän selvityksen mukaan työaikapankeista on sovittu useissa työehtosopimuksissa ja ammattiliitoilla on ohjeistuksia asiasta, mutta kuitenkin työpaikoilla työaikapankeista sopiminen on edelleen vaikeaa.

Vainion arvion mukaan työaikapankin käyttöönoton esteet liittyvät usein paikallisen tason sopimisen ongelmiin sekä tiedon ja ohjauksen puutteeseen.

Työaikapankkiselvityksen mukaan suurin osa pankkien piirissä olevista työntekijöistä on tyytyväinen järjestelmään. Tämän vuoksi joustavan työajan järjestelyn uskotaan lisääntyvän lähes kaikilla sopimusaloilla.

Työaikapankeilla tasataan kausivaihteluja, niillä voidaan vähentää ylitöiden tekemistä ja lomautuksia. Lisäksi työaikapankeilla on onnistuttu lisäämään vakituisia työsuhteita ja parantamaan työssä jaksamista.

Itellalla yötyölisät joustovapaajärjestelmään

Postin käsittelyn ja kuljetuksen valtakunnallinen pääluottamusmies Jarmo Niemi kertoo, että Itellalla on ns. joustovapaajärjestelmä, joka toimii työaikapankin tavoin.

– Jokaisella työntekijällä on subjektiivinen oikeus siirtää yötyölisät joustovapaajärjestelmään ja pitää ne halutessaan vapaana. Muitakin kuten esimerkiksi aattotyöt tai ylityöt voi siirtää järjestelmään, mutta näiden siirrosta pitää sopia esimiehen kanssa, kertoo Niemi.

Niemen mukaan etenkin vanhemmat työntekijät haluavat pitää vapaita, sillä ikääntyneemmälle viikon vapaa antaa voimia työhön. Vapaiden pitämisestä pitää tehdä kirjallinen suunnitelma. Tästä tulee joskus Niemen mukaan napinaa, kun aina ei pysty pitämään vapaata, silloin kun haluaisi.

– Meillä saa kerätä järjestelmään 153 tuntia, mutta työntekijä voi sopia työnantajan kanssa keräävänsä enemmänkin, jos vaikka on tulossa omakotitalonrakennus. Näin joustovapaa antaa mahdollisuuden työskennellä enemmän omalla työmaalla.

Pääluottamusmies Jarmo Niemen mukaan porukka haluaisi, että kaikkien vapaiden siirtoon joustovapaajärjestelmään riittäisi oma ilmoitus. Näin muiden kuin yötyölisien siirrosta ei enää tarvitsisi neuvotella erikseen.

– Tämä asia pitää ottaa esille seuraavissa tes-neuvotteluissa, muistuttaa Niemi.

Aino Pietarinen

 

TYÖAIKAPANKKI TEOLLISUUDESSA:

Joustopakkaustehdas, jonka noin170 työntekijästä on työaikapankkijärjestelmän piirissä on kolmisenkymmentä työntekijää.

Työaikapankki otettiin sopimuksella käyttöön ja siitä sovittaessa aloitteellisia olivat molemmat osapuolet. Työntekijät halusivat pidempiä vapaita ja määräysvallan kasvattamista. Työnantaja halusi sesonkiluonteisten, kiireellisten tilausten aiheuttamien ylityökustannusten jakamista koko vuodelle sekä halusi kasvattaa tuottavuutta, toimitusvarmuutta ja parantaa kilpailukykyä.

Työaikapankkiin vapaita ja ylitöitä

Työaikapankkiin siirretään ylityöt, vuorovapaat, lomarahanvaihtovapaat ja esimiehen kanssa sovittavat ”sisäänteot”.
Työaikapankin saldorajat vaihtelivat miinus 16 tunnista plus 120 tuntiin. Ylityöt siirrettäessä työaikapankkiin noudatetaan 100 prosentin korotusosaa, kun rahana otettaessa ensimmäiset tunnit ovat 50 prosentilla korotettuna. Mikäli pankkitunnit pitää vapaana, ne saa siis kaksinkertaisena aikana suhteessa siihen, että ottaisi ne rahana.

Järjestelmä on kumulatiivinen, tunteja voi kerryttää ilman aikarajaa. Tarkastelujakso on yksi vuosi, jonka päättyessä saldotilanne tarkistetaan ja sovitaan tarvittaessa tuntien tasaamismenettelystä seuraavan puolen vuoden aikana.

Pankista kokonaisia vapaapäiviä

Pankkiin kertyneitä tunteja käytetään pääasiassa kokonaisina työvuoroina. Pankkivapaa on työssäolon veroista aikaa. Työntekijä voi pitää enintään puolet kertyneistä tunneista vapaana kahden viikon ilmoitusajalla. Työantaja voi ilmoitusajan puitteissa määrätä pidettäväksi koko yli 32 tunnin saldokertymän.

Sairastuessa pankkivapaalla työntekijän on toimitettava lääkärintodistus työnantajalle eikä sairastuminen pienennä työaikapankin saldoa.

Hyviä kokemuksia

Työaikapankin käyttöönotto on vähentänyt lomautustarvetta. Ja useimmat työntekijät suhtautuvat siihen myönteisesti. Positiivisena seikkana pidetään sitä, että joka kerta voi tapauskohtaisesti päättää, ottaako ylityöt rahana vai vapaana.
Vapaiden pitämisessä on ilmennyt joskus ongelmia kesäisin, kun töitä on ollut paljon, ja on ollut pitämättä muitakin vapaita, esim. vuorovapaita.

Saldorajan nostaminen aiemman sopimuksen 80 tunnista 120 tuntiin on ollut hyvä ratkaisu. 32 tunnin rajaa, jonka ylittävän osuuden työantaja voi määrätä vapaana pidettäväksi, tulisi työntekijöiden mielestä kasvattaa.

 

TYÖAIKAPANKKI MATKATOIMISTOSSA

Valtakunnnallisesti toimivassa liikematkatoimistossa, jossa työskentelee noin 140 henkilöä, on käytössä alan tessin mukainen säästövapaajärjestelmä. Säästövapaa on otettu käyttöön työntekijöiden aloitteesta. Säästövapaasopimukset ovat aina yksilökohtaisia.

Työntekijät halusivat saada pidempiä vapaajaksoja (useimmiten kesäloman yhteydessä) ja sitä kautta parantaa työssä jaksamista. Työnantaja taas säästää kustannuksia, kun lomarahat säästetään usein joustovapaaseen. Myös työssä jaksamisen parantuu.

Lomarahat ja ylityöt pankkiin

Työaikapankkiin voi siirtää lomarahat, ylityöt (maksimissaan 10 päivää vuodessa) ja tessin kirjauksen mukaan ”muut yrityskohtaisesti sovittavat” erät, esimerkiksi palkallinen henkilöstöpäivä lauantaina.

Työaikapankissa ei ole maksimisaldorajaa eikä miinussaldo ole mahdollista. Ylityöt siirtyvät pankkiin tessin mukaisesti korotettuna.

Ei maksimisaldorajaa

Matkatoimistossa ei ole maksimisaldorajaa, eikä lainaaminen (miinussaldo) ole mahdollista. Säästövapaata on kerättävä vähintään vuosi ja maksimissaan 5 vuotta. Pankkivapaiden pitämisestä sopivat työnantaja ja työntekijä keskenään. Kiireaikoina ei käytännössä anneta lomia, vaan hiljaisempana aikana.

Työssä jaksamisen on havaittu parantuneen. Kokemukset säästövapaasta ovat ehdottoman myönteisiä.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.