Oikea työ monipuolisempaa

− Ohjelmassa tekeminen pyöri pitkälti yhden tuotteen ympärillä kerrallaan. Pienessä leipomossa on koko ajan monta eri tehtävää työn alla, muistuttaa kondiittori Päivi Fonselius kajaanilaisesta leipomo- ja kondiittoriliike Pekka Heikkinen & kumpp.
22.09.2015 07:57 karhu admin
Kondiittori Päivi Fonselius tykkää monipuolisesta työstään, jossa koko ajan tehdään monia töitä. Tv-ohjelma antoi hänen mielestään yksipuolisemman kuvan työstä.

Suomen paras leipomo -ohjelman leipomot olivat pienehköjä. Osa niistä oli erikoistunut esimerkiksi suklaaseen tai tuoreleivontaan. Parasta Fonseliuksen mukaan olikin leipomojen erilaisuus. Kun erikoistuu pitkälle johonkin tuotteeseen, niin sitten saattaakin olla epäselvää, miten jotkut perinteiset leipomotuotteet, kuten esimerkiksi tuulihatut, valmistetaan.

− Meidän leipomo on jo satavuotias ja tuntee kainuulaiset perinteet ja maut. Asiakkaamme tykkäävät lakkakermaleivoksista ja kakuista. Mansikka-aikana tehdään mansikkakakkuja perinteiseen tapaan.

Kondiittori Päivi Fonselius toteaa katsoneensa ihan mielellään muutamia jaksoja. Koukkuun hän ei leivontaohjelmaan jäänyt. Joitakin mukavia vinkkejä hän sanoi saaneensa ohjelmasta.

− Suomen paras leipomo on tehty tavalliselle katsojalle, ei alan ammattilaiselle. Katsoin sitä viihdeohjelmana.

Voimme kehittää tuotteita

Päivi Fonselius seurasi, kuinka ohjelmassa leipomot yrittivät kehittää omia versioitaan annetuista kilpailutehtävistä.

− Romantiikka on kaukana tästä työstä. Kuumuus piinaa paistajaa ja kermavaahdon kanssa saa olla aika sähäkkä.

− Ei kaikki aina ohjelmassakaan onnistunut. Iloinen olen siitä, että meillä työn sisältö on monipuolista. Meillä saa olla luova ja keksiä uutta.

− Me kehittelemme koko ajan uusia tuotteita sesonkien mukaan. Tällöin tuotteet päätyvät usein oman kahvilan tai myymälän hyllylle, Päivi Fonselius kertoo.

Asiakkailla on myös usein omat toiveensa tai lempiversionsa tuotteista. Tilaustuotteita voidaan sitten joskus tehdä myyntiinkin, jos arvellaan niillä olevan menekkiä.

Makeaa ja suolaista käsityötä

Päivi Fonselius on työskennellyt leipomo- ja kondiittoriliikkeessä kohta 14 vuotta. Hän on saanut alan koulutuksen. Fonselius on viihtynyt työssään hyvin ja korostaa tykkäävänsä sen monipuolisuudesta.

− Meillä on alle 20 työntekijää, joten työ pysyy sopivan monipuolisena. Meillä tehdään kaikki − makeat ja suolaiset, pohjat ja täytteet − käsin. Tehdasmaisuus on kaukana, koska meillä tehdään paljon käsin. Siksi työ on välillä raskasta. Leipomon tuotteita menee jonkin verran Kajaanin ulkopuolellekin, mutta valtaosa tuotteista myydään leipomon yhteydessä toimivassa myymälässä ja kahvilassa.

Televisio-ohjelma leipomosta jättää varjoon kaikkein arkisimmat ja rutiininomaisimmat työvaiheet. Näin on televisio-ohjelmassa aina, koska siihen pitää saada mukaan katsojia kiinnostavat työvaiheet ja tässä tapauksessa vielä maistelut ja arvioinnit. Juuri kilpailu olikin Päivi Fonseliuksen mukaan ohjelman suola.

Aino Pietarinen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.