Työntekijöille etuoikeus paikallisten sopimusten tulkintaan

SAK haluaa siirtää paikallisten sopimusten tulkintaetuoikeuden työnantajilta työntekijöille.
20.12.2015 07:50
SAK

Suomen suurimman palkansaajajärjestön puheenjohtaja Lauri Lyly korostaa, että henkilöstön edustajien oikeuksien lisääminen on edellytys paikallisen sopimisen onnistumiselle. Lyly tähdentää, että sopimusten tulkintaetuoikeuden siirtäminen työntekijöille kannustaa työpaikkasopimiseen.

– Työnantajilla on Suomessa etuoikeus työehtosopimusten ja paikallisten sopimusten tulkintaan toisin kuin esimerkiksi Ruotsissa. Siellä riitatilanteessa työntekijöiden näkemys työehdoista on voimassa, kunnes asiasta on saatu ratkaisu. Tulkintaetuoikeuden siirtäminen Suomessakin työntekijöille lisäisi tasapuolisuutta ja kannustaisi sopimaan paikallisesti.

Isojen ja pienten välillä huima ero

Paikallisen sopimisen säännöt on edelleen tarpeen sopia lain sijaan työehtosopimuksissa, osoittaa SAK:n lokakuussa toteuttama luottamushenkilökysely.

Yleisintä paikallinen sopiminen on isoimmilla yli 250 henkilöä työllistävillä työpaikoilla, missä 70 prosenttia luottamushenkilöistä kertoo tehneensä paikallisia sopimuksia kahden edellisvuoden aikana. Alle kymmenen henkilön työpaikalla sopimuksia tehneiden osuus putoaa lähes puolet pienemmäksi eli 37 prosenttiin.

Lauri LylySAK:n puheenjohtaja Lyly pitää tulosta osoituksena luottamusmiesten keskeisestä roolista paikallisen sopimisen onnistumisessa ja siitä, että sopimuksia tehtäessä on syytä tunnistaa alakohtaiset tarpeet.

– Pienillä työpaikoilla luottamusmiehiä on harvemmin kuin isommilla. Myös mahdollisuudet toimia vaihtelevat. Paikallisen sopimisen lisääminen onnistuu vain, jos luottamusmiesten oikeuksia tiedonsaantiin ja kouluttautumiseen vahvistetaan.

Lyly huomauttaa, että kirjaamalla pelisäännöt lakiin työehtosopimusten sijaan sivuutetaan alakohtaiset erityistarpeet ja jäykistetään työmarkkinoita.

Eniten paikallisesti sovitaan teollisuudessa. Yleisimmin teollisuusyrityksissä sovitaan palkkausjärjestelmistä ja kannustavasta palkkauksesta. Julkisella sektorilla palkkausjärjestelmien lisäksi korostuvat luottamushenkilöiden ajankäyttö ja korvaukset.

Selvästi harvinaisempaa palkkauksesta sopiminen on yksityisillä palvelualoilla ja kuljetuksessa. Näillä aloilla työpaikkakohtainen sopiminen on vähäisempää kuin teollisuudessa ja julkisilla aloilla. Palvelualoilla sovitaan kuitenkin muita aloja yleisemmin työaikaan liittyvistä asioista.

SAK:n kyselyyn vastasi 837 luottamusmiestä ja työsuojeluvaltuutettua.

Hallituksen asettama kolmikantainen paikallisen sopimisen työryhmä aloittaa työskentelynsä tiistaina 22. joulukuuta.

SAK:n luottamushenkilöpaneeli lokakuussa 2015: Paikallinen sopiminen SAK:laisilla työpaikoilla

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.