Paikallisesti sopimalla lisää joustoa työaikoihin

SAK kannattaa paikallista sopimista työajoista. Työaikajärjestelyistä on kuitenkin sovittava työpaikoilla tasavertaisesti työnantajien ja työntekijöiden kesken.
19.03.2015 09:10
SAK
Juha Antila

– Yksipuolinen saneleminen ei ole sopimista. Tämä on keskeinen syy sille, miksi paikallinen sopiminen ei maistu, SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila tähdentää.

Jukka Ahtelan tänään julkaistu selvitys osoittaa, että suomalaisilla työpaikoilla on käytössä enemmän joustavia työaikoja kuin missään muussa EU-maassa. Antila huomauttaa kuitenkin, että joustavista työajoista hyötyvät nyt selvästi enemmän työnantajat kuin palkansaajat.

– Työnantajien armoilla ovat varsinkin nollatyösopimuksella työskentelevät, joiden viikkotyöaika voi loputtomasti vaihdella nollasta vaikka 40 tuntiin.

Myös vuoro-, ilta- ja yötyö sekä viikonlopputyö ovat esimerkkejä joustavuudesta, joka perustuu lähinnä työnantajan tarpeisiin. Antila odottaakin lisää tasapuolisuutta työaikajärjestelyihin.

– Kun työntekijät voivat vaikuttaa enemmän työaikoihinsa, lisääntyy työhyvinvointi ja työn tuottavuus. Toimivat työajat myös vähentävät sairauspoissaoloja, kannustavat pidentämään työuraa ja lisäävät halukkuutta osallistua työmarkkinoille.

Työaikaan vaikuttaminen on erityisen tärkeää vuorotyössä.

– Vuorotyöjärjestelmissä on jo olemassa esimerkiksi ihmisen luonnollista vuorokausirytmiä tukevia ergonomisia ja henkilöstön yhteistyöhön perustuvia järjestelmiä. Niitä pitäisi kuitenkin saada selvästi nykyistä enemmän käyttöön vuorotyötä tekevillä työpaikoilla, Antila vaatii.

Antila piti tänään puheenvuoron Sitran työaikasääntely-debatissa Helsingissä. Tilaisuudessa julkistettiin varatuomari Jukka Ahtelan selvitys suomalaisesta työaikasääntelystä.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.