Asioihin voi vaikuttaa

– Meidän ammattiosasto on aina ollut kärkäs ottamaan kantaa, tuumaa Keslogin Jokiniemen varaston työsuojeluvaltuutettu Joonas Tuomivaara.
15.04.2014 06:52 karhu admin
Keslogin Jokiniemen varaston työsuojeluvaltuutettu Joonas Tuomivaara uskoo, että asioihin voi vaikuttaa.

Joonas Tuomivaara pääsi otsikoihin puolitoista vuotta sitten, kun hän lähetti avoimen kirjeen Keskon pääjohtaja Matti Halmesmäelle. Hän kirjoitti ”mielivaltaisesta henkilöstöjohtamisesta, jossa työntekijöitä nöyryytetään, eriarvoistetaan ja väheksytään”.

Alkuvuodesta pääkaupunkiseudun varastotyöntekijät asettivat kyseenalaisissa oloissa valmistetut ananasmehut kolmen päivän käsittelykieltoon. Tämäkin tempaus onnistui tuomaan esille kehitysmaiden tehdastyöntekijöiden huonot työolot.

Tehokkaita keinoja

– Olen yrittänyt osoittaa, että jos on itse aktiivinen ja tuo asioita esiin, niin näihin voi myös vaikuttaa. Lakko ei ole ainoa keino näin sosiaalisen median valtakautena. Muut keinot saattavat olla jopa tehokkaampia.

Tuomivaaran mukaan Keskon aiemmatkin johtajat ovat saaneet ammattiosastolta kirjeitä.

Asialinja ei auttanut

Avoimen kirjeen lähettäminen johtui turhautumisesta, kun pitkään oli yritetty asialinjalla neuvotella. Tuomivaara kertoo, että viimeinen pisara oli yt-neuvottelujen aloittaminen.

– Kyllä työnantaja osaa yt-neuvottelut hoitaa, mutta oman toiminnan korjaamiseen se ei paneudu samalla tarmolla.

Yrityksen puolelta kirje sai Tuomivaaran mukaan ala-arvoisia kommentteja, mutta työpaikalla se herätti lähinnä kunnioitusta. Halusin vaikuttaa henkilöstön kohteluun.

– Jälkeenpäin kuulin, että Halmesmäki suhtautui siihen vakavasti, mutta hän luotti ehkä liikaa alaisiinsa. Meillä Keslogilla on 105 esimiestä, jotka kukin hoitavat tehtäviä omalla tavallaan. Onneksi vain muutama esimies työllistää enemmän.

Yhteistyö parantunut

– Samoihin aikoihin meille tuli uusi henkilöstöjohtaja, joka otti painopisteekseen yhteistyön parantamisen. Ja se onkin parantunut. Hän on yhteydessä luottamushenkilöstöön ja onpa Keskon johto tavannut PAMin johtoakin.

Vaikka yt-neuvottelut johtivat 900 ihmisen irtisanomiseen konsernista, niin silti avoimen kirjeen viesti ei Joonas Tuomivaaran mukaan mennyt hukkaan.

Muutos liian hidasta

Finnwatchin Ojasta Allikkoon -seurantaraportin julkistaminen herätti Tuomivaaran mukaan ammattiosaston kiinnittämään huomion thaimaalaisten tehdastyöntekijöiden työoloihin. Hän oli ehdottanut käsittelykieltoa jo varsinaisen raportin ilmestymisen jälkeen, mutta silloin ammattiosastolla ei vielä ollut valmiutta toimiin.

Toki kaupan keskusliikkeet ovat uudistaneet ostosopimuksiaan ja ne edellyttävät, että tavarantoimittajat toimivat vastuullisesti. Muutos tuntuu Tuomivaaran mukaan vain liian hitaalta.

Finnwatchin raportin mukaan Pirkka-, Rainbow- ja Eldorado-ananasmehujen tuotantoketjussa epäillään ihmiskauppaa ja pakkotyötä.

– Kun keskolaisten ja Helsingin varastotyöntekijöiden käsittelykielto toteutettiin, niin työnantaja suhtautui asiaan ymmärtäväisesti. Niinpä käsittelykielto onnistui hienosti.

Tietoisuus lisääntyi

– Eihän tällä ihmiskauppaa lopeteta, mutta tietoisuus ja keskustelu asiasta lisääntyvät. Vähitellen työnantaja, tavarantoimittajat ja aasialainen tehdasteollisuus heräävät ja parantavat tapansa, uskoo Joonas Tuomivaara.

Tuomivaaran mukaan alan kansainvälinen liitto UNI on kiinnostunut asiasta ja toimii työolojen parantamiseksi.

Eivätkä Tuomivaaran visiot tähän lopu. Hän haluaa muistuttaa EU:lle, että EU:n ja Thaimaan väliseen vapaakauppasopimukseen pitää saada mukaan ILO:n määräykset.

Aino Pietarinen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.