Ostopalveluja palautetaan yhä enemmän kunnan omaksi työksi

Yleisin peruste palauttaa ostopalveluja omaksi työksi ovat tyytymättömyys palvelujen laatuun ja hintaan. Tämä käy ilmi tänään julkistetusta Sosiaalibarometri 2013 tuloksista.
23.04.2013 12:21 karhu admin
Kouvolalainen hammashoitaja Anita Punkkinen hoitaa myös ajanvarausta.

– Paluu omaan palvelutuotantoon on vahvistunut, viitteitä kehityksestä näkyi jo edellisessä sosiaalibarometrissä, sanoo johtaja Riitta Särkelä SOSTE ry:stä. Hänen mukaansa lastensuojelun ostopalvelujen määrä kasvaa tällä hetkellä nopeimmin.

Yleisimpiä palautettuja palveluja ovat sosiaalipalveluista vammaisten, mielenterveys- ja päihdekuntoutujien sekä vanhusten asumispalvelut ja terveyspalveluista lääkäri- ja terveysasemapalvelut.

Suomen sosiaali- ja terveys ry:n SOSTEn barometrissä selvitettiin kuntien sosiaali- ja terveysjohtajien kokemuksia alan palvelujen kilpailuttamisesta. Ostopalvelujen laatua pidettiin pääosin vähintään melko hyvänä. Tätä mieltä oli 86 prosenttia kuntien sosiaalijohdosta ja 81 prosenttia terveyskeskusjohdosta. Silti yli puolet vastanneista kertoi palveluiden laatuun liittyvistä ongelmista ja kolmannes on palauttanut ostopalveluja takaisin omaksi tuotannoksi.

Suuret palveluntuottajat hallitsevat markkinoita

Toinen selkeä trendi on ostopalvelujen keskittyminen suurille yksityisille palveluntuottajille. Sosiaalijohtajista 85 prosenttia ja terveyskeskusjohtajista 74 prosenttia ilmoitti, että keskittymisen estämiseksi ei ole tehty tai suunniteltu toimenpiteitä.

SOSTEn pääsihteerin Vertti Kiukaan mukaan palveluhankintoja olisi voitava osittaa, hankintatarjouksia täsmentää ja tarjousaikoja pidentää nykyisestä, jos pienempiä palveluntarjoajia halutaan mukaan.

Ostamista ja kilpailuttamista säätelevää hankintalakia ollaan uudistamassa julkisia hankintoja koskevan EU-direktiivin uudistamisen vanavedessä. Uuden laissa pitää Kiukaan mielestä varmistaa, että palvelujen hinta ei ole ainoa ratkaiseva valintakriteeri.

– Sosiaali- ja terveyspalvelujen yhdenvertaisen saatavuuden kannalta järkevintä saattaisi olla säätää alan palveluille kokonaan oma hankintalaki.

Pirjo Pajunen

Palkkatyöläisen 2/2013 teema käsittelee kuntatyön muutoksia.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.