Kymmenen tapaa nostaa työpaikan tuottavuutta

Suomalaiset yritykset tarvitsevat tuottavuusloikan. SAK kokosi yhteen kymmenen hyväksi todettua keinoa lisätä yrityksen tuottavuutta. Näistä parannuksista hyötyvät sekä työnantaja että työntekijät.
15.03.2016 10:40
SAK

1. Työhyvinvointi vaikuttaa merkittävästi työntekijöiden tuottavuuteen. Yksi työhyvinvointiin sijoitettu euro tuo tutkimusten mukaan yritykselle kuusi euroa voittoa. Hyvinvointia parantavat esimerkiksi työpaikan siistiminen, turvallisiin sekä mukaviin työoloihin panostaminen ja joustavat työaikajärjestelyt.

2. Johtajilla, esimiehillä ja työnjohdolla on ratkaiseva merkitys tuottavuudelle. Alaistensa kanssa päivittäin rupatteleva johtaja parantaa tutkitusti työntekijöidensä työmotivaatiota. Valvomisen sijaan johdon kannattaa innostaa työntekijöitä työntekoon ja vuorovaikutukseen.

3. Tuottavimmat työntekijät ovat innostuneita, motivoituneita ja sitoutuneita. Työnimuksi kutsuttu innostus ja ilo vähentävät sairauspoissaoloja, parantavat tuottavuutta ja pidentävät työuria. Työn imua voi testata Työterveyslaitoksen sivuilla.

4. Työntekijät ovat parhaita asiantuntijoita työtapojen ja tuotteiden kehittämisessä. Yritysten kannattaa hyödyntää monipuolisesti työntekijöidensä erilaisia kykyjä, näkemyksiä ja hiljaista tietoa. Työskentelytapojen parantaminen voi lisätä esimerkiksi yrityksen toimitusvarmuutta ja kohentaa työn laatua.

5. Toimiva palkkiojärjestelmä kannustaa työntekijöitä kehittämään uusia tuotteita, palveluita, työtapoja tai markkinointi-innovaatioita. Myös hyvä ja oikeudenmukainen palkkaus sekä hyvät kehittymis- ja vaikuttamismahdollisuudet motivoivat ja sitouttavat työntekijää.

6. Palaverit ovat otollisia paikkoja ideoida uutta tai kehitellä vanhaa ehommaksi. Kiertävät kysymykset antavat kaikille suunvuoron, kun henkilöstöllä on mahdollisuus antaa parannusehdotuksiaan. Vai pitäisikö työpaikalla sittenkin vähentää kokousten määrää? Joillakin työpaikoilla toimivat epäviralliset aamukahvit tai pikaiset käytäväpalaverit.

7. Virkeys on tärkeää. Niin työntekijät kuin heidän esimiehensä ovat tuottavia vain huolehtiessaan omasta jaksamisestaan. Tutkimusten mukaan useita pieniä taukoja pitävät työntekijät ovat muita tuottavampia – tauolla voi esimerkiksi kävellä, jutella työkavereiden kanssa tai lukea lehtiä. Rajaa myös päiviisi vapaa-aikaa, jonka aikana unohdat työasiat, rentoudut ja palaudut.

8. Työajoissa joustaminen voi parantaa työntekijöiden tuottavuutta. Toiset tavoittelevat mahdollisimman lyhyitä työpäiviä, kun taas toiset haluavat urakoida 12-tuntisia päiviä ja palautua niistä pitkillä vapailla. Jotkut taas toivovat työaikoihin joustoja esimerkiksi harrastusten, perhetilanteen tai oman luontaisen päivärytminsä vuoksi.

9. Perheystävällinen työpaikka houkuttelee ja sitouttaa osaajia. Yrityksen työntekijät sitoutuvat perheystävälliseen yritykseen paremmin kuin yritykseen, joka ei jousta perheen ja työn yhteensovittamisessa. Työntekijöiden perhe-elämää tukeva työpaikka tarjoaa esimerkiksi osa-aikatyöhön tai etätyöhön mahdollisuuksia ja työaikaan liittyviä joustoja. Yritys voi myös maksaa työntekijän sairaalle lapselle hoitajan tai tukea omaishoitajana olevaa työntekijää.

10. Yrityksen tuottavuuden kehittäminen on paikallista sopimista parhaimmillaan. Se luo eri osapuolten välille luottamusta, jota tarvitaan talouden huonoina aikoina. Luottamusmiehet ovat tärkeitä kumppaneita paitsi paikallisesti sovittaessa myös yrityksen tuottavuutta ja työhyvinvointia kehitettäessä.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.