Työhön yhä vaikeampaa vaikuttaa

Mahdollisuudet vaikuttaa työhön ovat työntekijäammateissa heikentyneet merkittävästi kahdessa vuodessa. Samaan aikaan työntekijät kokevat työpaikkansa entistä turvallisemmaksi ja huoli työn terveyshaitoista on vähentynyt selvästi.
05.06.2016 08:37
SAK

Työelämän laatua mittaava SAK:n Hyvän työn mittari osoittaa, että joka neljäs työntekijä on tyytymätön mahdollisuuksiinsa vaikuttaa työnsä järjestelyihin. Kaksi vuotta sitten vaikutusmahdollisuudet koki riittämättömiksi joka kymmenes SAK:laisen liiton jäsen.

– Työntekijän kuunteleminen on se todellinen tuottavuusloikka, jota Suomeen kaivataan. Vaikutusmahdollisuuksien puuttuminen lisää sairauspoissaoloja, samalla vähenee myös tuottavuus, SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila huomauttaa.

Työelämän laadun ja sairauspoissaolojen välinen yhteys näkyy selvästi myös SAK:n Hyvän työn mittarissa.

Hyvissä ja keskinkertaisissa töissä yli puolet työntekijöistä ei ole ollut lainkaan sairauslomalla viimeisen vuoden aikana, kun taas melko huonoissa ja huonoissa töissä osuus oli 36 prosenttia.

– Työelämän laatua lisäävät nimenomaan mahdollisuudet vaikuttaa työaikaan, työn sisältöön sekä työtapoihin ja -menetelmiin. Hyvän työn mittarissa laatupisteet ovat keskimäärin korkeammat myös silloin, kun työntekijä saa olla sairauslomalla omalla ilmoituksellaan.

Työelämän laatu parantui hieman

Työelämän yleiskuva on parantunut hiukan kahden vuoden aikana. Mittari laski työelämän laadun keskiarvoksi 68 pistettä sadasta, kun kaksi vuotta sitten keskiarvo oli 66 pistettä.

– Yleisin ongelma näyttää edelleen olevan alituinen kiire ja se, että työnantaja asettaa työn tehokkuuden kaiken muun edelle. Tämä osa-alue on edelleen hälyttävän huonolla tolalla, vaikka pisteet ovat nousseet hiukan kahdessa vuodessa, SAK:n Antila kertoo.

Kahden vuoden välein toteutettava Hyvän työn mittari on osa SAK:n työolobarometriä, johon haastateltiin keväällä 1 200:aa SAK:laisten liittojen jäsentä.

SAK:n edustajakokous alkaa huomenna

Hyvää työelämää pohditaan myös SAK:n edustajakokouksessa Tampereella tiistaina. Hyvä työ digiajassa -seminaari aloittaa tulevaisuuden työelämää tarkastelevan Mahdollisuuksien aika -keskustelusarjan.

SAK:n 19. edustajakokous pidetään 6.–8. kesäkuuta Tampere-talossa. Huomenna alkavassa kolmipäiväisessä kokouksessa 259 SAK:n jäsenliittojen edustajaa linjaa Suomen suurimman palkansaajakeskusjärjestön lähivuosien toimintaa ja valitsee SAK:lle uuden puheenjohtajan.

Valtiovallan terveiset välittää tasavallan presidentti Sauli Niinistö maanantain avajaisjuhlassa.

SAK:n edustajakokousta voi seurata suorana edustajakokoussivuilla sekä SAK:n YouTube-kanavalla.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.