Kasvu ja työllisyys otettava kaikissa päätöksissä huomioon

SAK on valmis pitkäjänteiseen ja tulevaisuuteen suuntaavaan työhön maan talouskasvun ja työllisyyden edistämiseksi. Myös maan hallituksen on kaikissa päätöksissään otettava huomioon, minkälaisia eväitä ne kasvulle ja työllisyydelle tarjoavat.
13.08.2012 12:35
SAK
SAK:n hallitus

Investoinnit ovat välttämättömiä Suomen työllisyyden ja kansalaisten palvelujen turvaamiseksi. Tulossa oleva rikkidirektiivi uhkaa heikentää ratkaisevasti teollisuuden ja kuljetusalojen toimintaedellytyksiä ja nostaa kotimaista kuluttajahintatasoa. Suomessa tarvitaankin pikaisesti innovaatioita ja investointihalukkuutta edistävä teollisuus- ja elinkeinopoliittinen ohjelma. Ohjelmassa on käsiteltävä myös uusia kasvualoja, kuten matkailua ja muita palveluita.

Myös kuntien ja palvelualojen investointiedellytyksistä on pidettävä huolta. SAK:n hallituksen mielestä hyvinvointi-infrastruktuurin uusimiseen, muun muassa koulujen ja sairaaloiden peruskorjauksiin, pitää varata lisää voimavaroja ensi vuoden valtion talousarviossa. Tämä parantaisi työllisyystilannetta myös hidastuvalla rakennusalalla.

Osaamisesta on pidettävä huolta

SAK:n hallitus on tyytyväinen, että budjettiesityksessä sitoudutaan nuorisotakuun toteuttamiseen ja lisätään työvoimapolitiikan määrärahoja. Toisaalta esitys sisältää tuntuvia leikkauksia oppisopimuskoulutuksesta ja jossain määrin muustakin aikuiskoulutuksesta. Nämä leikkaukset ovat vahingollisia työurien pidentämisen kannalta ja lisäävät työttömyysriskiä, hallitus varoittaa.

Harmaa talous aiheuttaa vuosittain miljoonien eurojen veronmenetykset ja heikentää samalla rehellisten yritysten toimintaa. SAK:n hallitus toivoo budjettiesitykseen lisää konkreettisia ja tehokkaita toimia harmaan talouden torjumiseksi.

Verovapaan kilometrikorvauksen leikkaus heikentäisi monien työntekijöiden työntekoedellytyksiä ja tuloja. Siksi ehdotetut muutokset on vedettävä takaisin ja kilometrikorvausten verovapaus selvitettävä kolmikantaisesti työmarkkinajärjestöjen ja valtion kesken.

Lisätietoja:
Pääekonomisti Olli Koski, puh. 050 541 9645

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.