Perusrehellinen sopiminen vähentynyt

Mitä suurempaan ääneen työnantajat ovat viime vuosina vaatineet paikallista sopimista, sitä enemmän paikalliset neuvottelut ovat tökkineet, toteaa kokemuksenaan vuoden luottamusmieheksi valittu paperiliittolainen Harri ”Hapi” Lindholm.
27.11.2012 07:55 karhu admin
Takana paperikone ykkönen, jolla Harri Lindholm työskenteli ennen pääluottamusmiepestiään.

Perusrehellinen sopiminen on Lindholmin mukaan ratkaisevasti vähentynyt. Neuvottelemista ja sopimista vaikeuttaa se, ettei sopimuksiin enää voi luottaa. Allekirjoitetut sopimukset joutavat työnantajan mielestä heti roskiin.

Paikallisen sopimisen vaikeutta kuvastaa Lindholmin mielestä sekin, että aiemmin asioita sovittiin osastoilla. Osaston luottamusmiehet ja osastopäälliköt neuvottelivat ja sopivat ne. Hänen mukaansa osastojen asioiden sopimisen paikka olisi osastoilla, koska siellä myös ongelmat tunnetaan.

– Nyt on osastopäälliköiltä viety valta sopimiseen. Ainakin se siltä vaikuttaa, kun siellä ei voi sopia mistään. Ennen pystyttiin tekemään jopa suullisia sopimuksia, nyt ei suullisesti voi sopia kuin korkeintaan neuvotteluajoista.

– Niinpä entistä enemmän asioita tulee pääluottamusmiehen ja johdon sovittavaksi. Ja yhä useampi juttu päätyy liittojen välisiksi tai oikeuteen, kertoo Lindholm, jonka haastattelua edeltävä päivä oli mennyt jo tutuksi tulleessa työtuomioistuimessa.

Sopimukset eivät pidä

– Vuoden 2009 yt-neuvottelujen jälkeen meillä on ollut hirveän paljon erimielisyyksiä mm. palkkasopimuksesta. Sopimus neuvoteltiin ja allekirjoitettiin ensimmäisen kerran keväällä 2009. Ja siitä lähtien on asioista riidelty ja puitu oikeudessa.

Harri Londholm on pääluottamusmiehenä Metsäyhtiö Sappin Kirkniemen tehtaalla. Kuva: Patrik LindströmPääluottamusmies Lindholmin mukaan työntekijäpuoli on voittanut lähes kaikki asiat, mutta silti työnantajan käyttäytyminen jatkuu samanlaisena. Huippuna Lindholm kertoo huvittavan yksityiskohdan. Sopimuksessa oli ”kolme (3)” kirjoitettuna ja sulkuihin numerona. Työnantaja väitti että se on kaksi. Mutta oikeus osasi lukea asian kolmeksi.

– Onkohan tässä enää mitään järkeä? On valitettavaa, että sopiminen tökkii joka tasolla. Nythän EK:kin (Elinkeinoelämän keskusliitto) on ryhtynyt todelliseksi työmarkkinahäiriköksi. Liittoneuvottelut ovat vaikeita ja työpaikoilla lähes mahdottomia.

– Jos tällä tiellä kuljetaan pidempää, niin luottamuksen rakentamisesta tulee pitkä prosessi. Näin paikallisestikin ajatellen luottamuksen menettämisen jälkeen pitää tapahtua paljon luottamuksen arvoista ennekuin työnantajapuoleen voi luottaa sopimuskumppanina, pääluottamusmies arvioi.

Homma ei ole herkkua

Luottamusmiehenä oleminen ei tänä päivänä ole herkkua. Se on Harri Lindholmin mukaan usein rankkaa. Pari viime vuotta ovat olleet hänen mukaansa kamalia.

– Kyllä tästä duunista pitää tykätä, että jaksaa. Ja kyllä minä tykkäänkin, vaikka välillä ottaakin koteloon. Joskus on raskasta kun ihmiset purkavat pahaa oloaan, mutta luottamusmiehen tehtävä on ottaa sekin vastaan.

– Meillä on hyvä porukka. Osastojen luottamusmiehet osaavat asiansa ja käymme koko ajan avointa keskustelua koko luottamusmiesorganisaation kanssa. Tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat myös työsuojeluvaltuutettu varoineen ja asiamiehineen. Tämä on hyvä tiimi.

– Luottamusmiehen työ on ajaa jäsenten etuja. Politiikka ei mielestäni kuulu tähän työhön, muistuttaa Kirkniemen paperitehtaan pääluottamusmies Harri Lindholm.

Aino Pietarinen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.