SAK:n irtisanomistilastot: Nokia ja Microsoft suurimmat irtisanojat

Microsoftin kaavailemat irtisanomiset ovat mittavimmat, mitä Suomessa on tehty sitten vuoden 2012, selviää SAK:n keräämistä tilastoista. Se jää toiseksi vain Nokian kolmen vuoden takaiselle ilmoitukselle vähentää 3 700 työntekijää.
09.07.2015 11:48
SAK
SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola kehittäisi myös työntekijöiden muutosturvaa.

Microsoft ilmoitti eilen, että yhtiö lakkauttaa Salon tuotekehitysyksikön ja irtisanoo Suomesta samalla 2 300 työntekijää. SAK:n irtisanomistilastoista ei löydy tätä ja Nokian kolmen vuoden takaista ilmoitusta suurempia irtisanomislukuja. 

SAK:n irtisanomistilastot osoittavat, että eniten henkilöstöään ovat irtisanoneet Nokian ja Microsoftin lisäksi metsäalan yhtiöt, kuten UPM-Kymmene ja Stora Enso, sekä konepajayhtiö Metso. Lisäksi irtisanomistilastoissa korostuvat Finnair, Puolustusvoimat, Posti ja sitä edeltänyt Itella.

SAK:n irtisanomistilastojen mukaan Microsoft irtisanoi myös viime vuonna eniten työntekijöitä. Silloin yhtiö lakkautti Oulun toimipisteensä ja irtisanoi 1 050 työntekijäänsä. Microsoft työllistää tällä hetkellä 3 200 henkilöä Salossa, Tampereella ja Espoossa.

Huutola: Muutosturvaa kehitettävä

SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola arvostelee suomalaista irtisanomissuojaa.

— Suomessa työntekijöiden irtisanomissuoja on kilpailijamaita heikompi, ja osin siksi Suomesta on helppo siirtää- tai lopettaa koko tuotanto. Yhteiskunnalle olevat velvoitteet ovat lähinnä vapaaehtoisia.

Huutola kehittäisi myös työntekijöiden muutosturvaa sekä vaatisi Microsoftia huolehtimaan irtisanottujen tulevaisuudesta.

– Varakkaalta yhtiöltä pitää nyt edellyttää merkittäviä panostuksia työttömäksi jäävien työllistymiseen. Myös muutosturvan sisältöä tulisi kehittää vähintäänkin niin, että yrityksille tulee selkeä velvoite työllistymisedellytysten parantamiseen. Sen vaihtoehtona voisi olla rahallinen korvaus, hän tähdentää.

Tiina-Emilia Kaunisto / SAK

SAK:n tilasto irtisanomisista, lomautuksista ja yt-neuvotteluista vuonna 2015. 

SAK:n tilasto yt-neuvottelujen kuukausivertailuista vuosina 2014–2015.

SAK:n vuosikohtainen kooste irtisanomistilastoista vuosina 2006-2014.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.